Ciasteczka Apple Pie

"Kupiłam wczoraj majeranek, cebulkę siedmiolatkę i lubczyk, coś mi się wydaję, że gdy pogoda dopisze, spędzę cały dzień na powietrzu. Tak strasznie mi szkoda marnować piękne słońce na siedzenie w domu, że nie mogę się powstrzymać! Jeżeli macie inne plany, musicie zrobić obiad dla rodziny, przygotować jakiś deser na potem, to koniecznie wypróbujcie moją propozycję na ciasteczka Apple pie! Smak ciasta zamknięty w dwóch, no góra trzech gryzach! Jeżeli lubicie jabłkowe przepisy, to ten również powinien Wam się spodobać. Zapraszam na Ciasteczka Apple Pie."

Składniki:
  • 150 g masła
  • 350 g mąki
  • 80 g cukru
  • 4 łyżki wody
dodatkowo:
  • 6 jabłek
  • 6 łyżek cukru brązowego + łyżka do posypania ciastek
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • łyżka cukru to posypania ciasta + łyżka wody
Sposób przygotowania
Na stolnicę wysypujemy przesiana mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki masło, cukier i zalewamy wodą - wyrabiamy. Gotowe ciasto przekładamy do folii i wkładamy na około 20 minut do lodówki.

W tym czasie obieramy jabłka, wydrążamy środki i kroimy na drobno. Przekładamy do miski, posypujemy cynamonem, cukrem i łyżką ekstraktu waniliowego - dokładnie mieszamy. 

Przygotowane wcześniej ciasto rozwałkowujemy cienko na blacie - im cieniej tym będzie smaczniej. Wycinamy z ciasta 2 rodzaje kół, jedno mniejsze, drugie trochę większe na wierzch. Na mniejsze koło wykładamy na środek około łyżkę jabłek i przykrywamy je drugim, większym krążkiem ciasta, sklejamy ręcznie, a następnie wycinamy ciastka wielkości mniejszych kółek.

Tak przygotowane ciasta wykładamy na blat do pieczenia wyłożony papierem do pieczenia, smarujemy wodą, posypujemy cukrem. Wierzch każdego ciastka lekko nacinamy. Pieczemy około 25 minut - do zarumienienia się ciastek.
Smacznego!





Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!