British Apple Pie

"Parę dni temu zakończył się na moim blogu konkurs urodzinowy Słodkich Przyjemności. Propozycją wyróżnioną, zajmującą trzecie miejsce była propozycja przygotowania Tradycyjnego, brytyjskiego Apple pie. Niektórzy z Was wiedzą, że jednym z moich ulubionych ciast jest szarlotka, mogłabym ją jeść codziennie, dlatego tak bardzo przypadł mi do gustu pomysł na przygotowanie brytyjskiej wersji, która różni się od polskiej konstrukcją ciasta - jest to ciasto bez jajek i na wodzie, a jabłka pokrojone są w grubą kostkę z niewielką ilością cukru. Ale co jak co, ciasto wychodzi wyśmienite! Mam nadzieje, że i Wam przypadnie ono do gustu. Zapraszam na British Apple Pie!"

Składniki:
  • 150 g masła
  • 350 g mąki
  • 80 g cukru
  • 4 łyżki wody
  • 7 jabłek
  • 4-5 łyżek cukru
  • 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka mąki
  • łyżka cukru to posypania ciasta + łyżka wody
Sposób przygotowania:
Do robota kuchennego (można do zwykłej miski) wrzucamy pokrojone na kawałki masło, cukier, mąkę i zalewamy to wodą i wyrabiamy (można ręcznie). Zwarte ciasto przekładamy na blat i dalej wyrabiamy. Ciasto dzielimy na dwie części, pierwszą zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika, drugą zaś rozwałkowujemy, a następnie wykładamy nią formę do pieczenia, wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 15 minut do zarumienienia - wyjmujemy i lekko studzimy.

W tym czasie obieramy jabłka, wydrążamy środki i kroimy w grubą kostkę. Przekładamy do miski, posypujemy cynamonem i gałką muszkatołową, cukrem i mąką i dokładnie mieszamy. Owoce przerzucamy na lekko ostudzona tartę i przykrywamy drugim płatem cienko rozwałkowanego ciasta. 

Gotowe ciasto nacinamy, aby zbierająca się w cieście para miała swoje ujście, następnie smarujemy wierzch ciasta wodą i lekko posypujemy cukrem.

Pieczemy około 25 minut - do zarumienienia.
Studzimy w formie.

Podajemy na ciepło z gałką lodów waniliowych ew. bitą śmietaną.
Smacznego!






Komentarze

  1. Podoba mi się stosunek jabłek do ciasta :) Jabłka górą!!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!