Babka serowa

"Zdecydowanie należę do sernikożerców. Po prostu lubię ten smak i tyle! Ale w związku z tym, że chętnie jadam inne serowe smakołyki  postanowiłam przygotować Babkę serową. Jest wilgotna i bardzo smaczna. Może Wam też przypadnie do gustu? Zapraszam!"

Składniki:
  • 4 jajka
  • 300 g sera
  • szklanka cukru
  • 2 szklanki (po 300 ml) mąki
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 margaryny
Sposób przygotowania:
Na samym początku musimy pamiętać aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.

Do wysokiego naczynia wbijamy jajka i ubijamy razem z cukrem na puszysta masę, następnie dodajemy  ser, ekstrakt i margarynę i miksujemy dalej.

W drugiej misce mieszamy mąkę i proszek do pieczenia i partiami wsypujemy do jaj.
Ciasto przelewamy do formy na babkę wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą/mąką.

Wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 35-40 minut - do zarumienienia.

Studzimy w formie.
Smacznego!


Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!