Babka serowa
"Zdecydowanie należę do sernikożerców. Po prostu lubię ten smak i tyle! Ale w związku z tym, że chętnie jadam inne serowe smakołyki postanowiłam przygotować Babkę serową. Jest wilgotna i bardzo smaczna. Może Wam też przypadnie do gustu? Zapraszam!"
Składniki:
- 4 jajka
- 300 g sera
- szklanka cukru
- 2 szklanki (po 300 ml) mąki
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 margaryny
Sposób przygotowania:
Na samym początku musimy pamiętać aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.
Do wysokiego naczynia wbijamy jajka i ubijamy razem z cukrem na puszysta masę, następnie dodajemy ser, ekstrakt i margarynę i miksujemy dalej.
W drugiej misce mieszamy mąkę i proszek do pieczenia i partiami wsypujemy do jaj.
Ciasto przelewamy do formy na babkę wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą/mąką.
Wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 35-40 minut - do zarumienienia.
Studzimy w formie.
Smacznego!
Mniaam, na pewno by mi przypadła do gustu. :)
OdpowiedzUsuńi mi też :)
OdpowiedzUsuń