Włoski makaron z jagodami

"Nie wiem jak Wy, ale ja z utęsknieniem wyczekuje wiosny i ciepła. Wczoraj wybrałam się na pobliski targ w poszukiwaniu świeżych owoców i warzyw. Nie dojrzałam jeszcze nowalijek niestety, ale czekam z wielką niecierpliwością na moment kiedy się pojawią. Ostatnio mam tak wielką ochotę na letnie owoce, że wyjęłam zamrożone latem jagódy i zjadłam je razem ze świeżym włoskim makaronem sprzedawanym w hipermarkecie w lodówkach. Tak sobie myślę, że spokojnie można byłoby użyć domowego makaronu z tego przepisu (tylko inaczej go pokroić :) ). A Wy? Też tęsknicie za latem?"

Składniki na 2 porcje:
  • opakowanie świeżego makaronu (włoski)
  • 100 g białego sera (typu włoskiego)
  • 200 g świeżych jagód + łyżka cukru / ew. mrożone
  • ew. śmietana 12% do polania
Sposób przygotowania:
Makaron przygotowujemy według rozpiski na opakowaniu. 

Z mojego przepisu: makaron rozwałkowujemy na około 0,3 mm, kroimy na paski szerokości około 1,5 cm i gotujemy we wrzącej, lekko osolonej wodzie przez około 4-5 minut. Odcedzamy.

Świeże jagody myjemy i osuszamy. Mrożone rozmrażamy. Dodajemy cukier, mieszamy.

Na talerz wykładamy makaron, na wierzch wrzucamy pokruszone kawałki sera i całość dekorujemy jagodami. Jeżeli lubicie makaron z dodatkiem śmietany, możecie dodać na wierzch mały kleks .
Smacznego! 




Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!