Waniliowy sernik bez maki

"Ostatni dzień przed świętami który będę spędzać na uczelni. Szkoda, że nie oznacza to, że będzie to lajtowy dzień. Niestety, aby było miło trzeba będzie się postarać. Obiecałam sobie, że od razu jak wrócę do domu, zacznę przygotowania do świąt. W moim wypadku, zaczynam od zera, nie mam nawet umytych jeszcze okien! Oj! Czeka mnie dużo roboty :) Zdecydowanie mniej roboty jest przy tym serniku! Wystarczy chwila, plus trochę na upieczenie i macie cudowny, domowy sernik bez dodatku mąki! Czego chcieć więcej? Hmm, może słońca?! "

Składniki Waniliowy sernik bez maki:

  • 400 g sera białego
  • 200 g serka naturalnego/waniliowego
  • 50 g pokruszonych biszkoptów
  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 50 g masła
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

Sposób przygotowania:
Ser i serek wrzucamy do malaksera i mielimy. Dodajemy cukier z wanilią, mieszamy i odstawiamy.

Do drugiej miski wbijamy żółtka i miksujemy razem z cukrem na gładką masę, następnie do żółtek dodajemy  rozpuszczone masło, łączymy. Kolejnym krokiem jest dodawanie do ciasta po łyżce masy serowej i miksowanie na najwyższych obrotach.

W oddzielnej misce białka ubijamy na sztywną, puszystą pianę, a następnie partiami dodajemy do ciasta.

Dużą, prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia wysypujemy pokruszone biszkopty, wyrównujemy i ugniatamy. Na tak przygotowany spód wylewamy równomiernie rozprowadzając masę serową.

Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy do złotego koloru - około 30 minut.
Studzimy w piekarniku, następnie wstawiamy do lodówki do całkowitego wystudzenia - podajemy na zimno.
Smacznego!








Komentarze

  1. Uczelnia minie, a potem tydzien błogiego lenistwa.. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie bez mąki lubię chyba najbardziej.
    Wygląda aksamitnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zrobię! :) i może jeszcze trochę odchudzę i odcukrze, żeby było dietetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A jak pięknie wygląda! Super przepis i bardzo ładne zdjęcia
    http://cat-kitchen-paradise.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. no raczej jak są biszkopty to jest i mąka. Trochę nie przemyślana nazwa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Samo ciasto nie ma w sobie mąki - spód możesz przygotować dowolny :) Ja wykorzystałam biszkopty.

      Usuń
  6. zawsze można użyć mąkę kukurydzianą...polecam zdrowa i pyszna :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!