Tarta z białej czekolady na owsianym spodzie
"Panowie! Macie pomysł na obdarowanie pań na tegoroczne święto Dnia Kobiet? Ja swojemu zapowiedziałam - nie chcę kwiatów - rajstop i kawy tym bardziej :) Zaproponowałam mu aby pomyślał nad czymś innym, a Wam proponuje przygotować słodką przyjemność dla swoich dam. Ciasto przekona każdego - mimo, że emanuje słodyczą ma w sobie też trochę płatków owsianych, które powinny przekonać osoby dbające o linie, poza tym to tylko jeden dzień w roku! Słodko zapraszam na tartę z białej czekolady na owsianym spodzie!"
Składniki:
- 200 g masła śmietankowego
- 80 g cukru
- 250 g mąki
- 50 g owsianych płatów
- 2 żółtka
Masa czekoladowa:
- 100 ml śmietany 30%
- 210 g czekolady
- 2 łyżki masła
Dodatkowo:
- 100 ml śmietany
- 150 g gorzkiej i mlecznej czekolady
Sposób przygotowania:
Na blat przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, płatki owsiane – mieszamy. Usypujemy kopiec i wbijamy żółtka. Dodajemy masło i szybko zagniatamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na około 30 minut.
Do rondelka wlewamy śmietankę, wrzucamy dwie łyżki masła, a następnie wrzucamy pokruszoną czekoladę. Ciągle mieszamy do momentu, aż składniki się połączą. Odtsawiamy do przestudzenia i lekkiego zgęstnienia.
Gorzką i mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej albo mikrofali, a następnie cienko rozsmarowujemy na blacie i pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia. Gdy czekolada stwardnieje, za pomocą ostrego przyrządu - u mnie nożyk do ziół - przeciągamy po blacie tworząc czekoladowe zawijasy.
Śmietankę ubijamy bez dodatku cukru, wstawiamy w miseczce pod przykryciem do lodówki.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie na około 0,5 mm. Przekładamy do formy na tarte z ruchomym dnem, wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika na około 15-20 minut - do zarumienienia.
Na całkowicie ostudzone kruche ciasto wylewamy krem z białej czekolady - wyrównujemy. Na ostudzoną czekoladę wykładamy cieniutką warstwę bitej śmietany, a następnie posypujemy czekoladowymi wiórkami. Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej godzinę.
Smacznego!
Great post hοwever I was wantіng to κnow if you cоuld write а
OdpowiedzUsuńlittе more on this topic? I'd be very thankful if you could elaborate a little bit further. Thanks!
my homepage; colonic birmingham
My web page: colonic irrigation birmingham UK
Ale to pysznie wygląda. Z chęcią bym spróbowała. ;)
OdpowiedzUsuńTwoja tarta prezentuje się wspaniale. Mam chęci na nią .
OdpowiedzUsuńtaki maniak tartowy jak ja na pewno się skusi :)
OdpowiedzUsuńwygląda rewelacyjnie:) mniam!
OdpowiedzUsuńI need to to thank yοu for thіѕ wοnderful read!
OdpowiedzUsuń! I аbsolutely loѵed eveгy bit of it.
I've got you book marked to look at new stuff you post…
Look at my blog post; caravan cover
Ӏ need to to thank уоu for this wondeгful
OdpowiedzUsuńread!! I аbsоlutely lovеd eνery bіt of it.
Ι've got you book marked to look at new stuff you post…
My blog; caravan cover
my webpage: looking after your caravan
Mam słabość do tart czekoladowych, tej też bym chętnie spróbowała, pięknie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńPyszotka!
OdpowiedzUsuń