Tarta z białej czekolady na owsianym spodzie

"Panowie! Macie pomysł na obdarowanie pań na tegoroczne święto Dnia Kobiet? Ja swojemu zapowiedziałam - nie chcę kwiatów - rajstop i kawy tym bardziej :) Zaproponowałam mu aby pomyślał nad czymś innym, a Wam proponuje przygotować słodką przyjemność dla swoich dam. Ciasto przekona każdego - mimo, że emanuje słodyczą ma w sobie też trochę płatków owsianych, które powinny przekonać osoby dbające o linie, poza tym to tylko jeden dzień w roku! Słodko zapraszam na tartę z białej czekolady na owsianym spodzie!"

Składniki
  • 200 g masła śmietankowego 
  • 80 g cukru 
  • 250 g mąki 
  • 50 g owsianych płatów 
  • 2 żółtka 
Masa czekoladowa: 
  • 100 ml śmietany 30% 
  • 210 g czekolady 
  • 2 łyżki masła 
Dodatkowo: 
  • 100 ml śmietany 
  • 150 g gorzkiej i mlecznej czekolady 
Sposób przygotowania: 
Na blat przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, płatki owsiane – mieszamy. Usypujemy kopiec i wbijamy żółtka. Dodajemy masło i szybko zagniatamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. 

Do rondelka wlewamy śmietankę, wrzucamy dwie łyżki masła, a następnie wrzucamy pokruszoną czekoladę. Ciągle mieszamy do momentu, aż składniki się połączą. Odtsawiamy do przestudzenia i lekkiego zgęstnienia. 

Gorzką i mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej albo mikrofali, a następnie cienko rozsmarowujemy na blacie i pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia. Gdy czekolada stwardnieje, za pomocą ostrego przyrządu - u mnie nożyk do ziół - przeciągamy po blacie tworząc czekoladowe zawijasy. 

Śmietankę ubijamy bez dodatku cukru, wstawiamy w miseczce pod przykryciem do lodówki. 

Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie na około 0,5 mm. Przekładamy do formy na tarte z ruchomym dnem, wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika na około 15-20 minut - do zarumienienia. 

Na całkowicie ostudzone kruche ciasto wylewamy krem z białej czekolady - wyrównujemy. Na ostudzoną czekoladę wykładamy cieniutką warstwę bitej śmietany, a następnie posypujemy czekoladowymi wiórkami. Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej godzinę. 
Smacznego!









Komentarze

  1. Great post hοwever I was wantіng to κnow if you cоuld write а
    littе more on this topic? I'd be very thankful if you could elaborate a little bit further. Thanks!

    my homepage; colonic birmingham
    My web page: colonic irrigation birmingham UK

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale to pysznie wygląda. Z chęcią bym spróbowała. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Twoja tarta prezentuje się wspaniale. Mam chęci na nią .

    OdpowiedzUsuń
  4. taki maniak tartowy jak ja na pewno się skusi :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda rewelacyjnie:) mniam!

    OdpowiedzUsuń
  6. I need to to thank yοu for thіѕ wοnderful read!

    ! I аbsolutely loѵed eveгy bit of it.
    I've got you book marked to look at new stuff you post…

    Look at my blog post; caravan cover

    OdpowiedzUsuń
  7. Ӏ need to to thank уоu for this wondeгful
    read!! I аbsоlutely lovеd eνery bіt of it.
    Ι've got you book marked to look at new stuff you post…

    My blog; caravan cover
    my webpage: looking after your caravan

    OdpowiedzUsuń
  8. Mam słabość do tart czekoladowych, tej też bym chętnie spróbowała, pięknie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!