Sernik Wiedeński

"Według mojego krótkiego 'wywiadu' na FB i wśród znajomych, ulubionym Wielkanocnym ciastem nie jest Babka a... sernik! I wiecie co? Też tak uważam! Uwielbiam jeść serniki, choć przygotowywać już trochę mniej. Dlaczego? Chyba boję się po prostu, że nie wyjdzie. Coraz częściej przełamuję się do tych moich dziwnych przekonań. Podchodzę do pieczenia z dużo większym luzem niż 2 lata czy rok temu. I chociaż wiem, że krąży w świecie przekonanie, że z wypiekami nie można eksperymentować, ja się z tym stwierdzeniem nie zgodzę. Bardzo rzadko trzymam się znalezionego wcześniej przepisu, nie szaleję jedynie przy ciastach drożdżowych - na razie ;) Serników też się przestałam już bać. Dziś na przykład mam dla Was przepis na Sernik Wiedeński i wiem, że tradycyjnie nie posiada on kruchego spodu, ja jednak uznałam, że powinna się znaleźć choć odrobina tej kruchości w moim przepisie. Zapraszam! Przekonajcie się sami :)"

Składniki:

  • 600 g sera chudego
  • 5 jaj
  • 125 g masła
  • 150 g cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  •  pół laski wanilii
  • dwie łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 150 g białej czekolady
  • 100 g herbatnków
Sposób przygotowania:
Ser ucieramy na gładka masę, odstawiamy.

W oddzielnej misce miksujemy masło z cukrem, a następnie stale mieszając dodajemy po żółtku i po łyżce sera. Do masy serowej dodajemy ziarenka wanilii a następnie mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Białka należy ubić na sztywna pianę a następnie partiami powinniśmy dodawać ją do masy serowej.

Na dno silikonowej tortownicy ugniatamy zmielone herbatniki. Ciasto przelewamy do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego do 170`C piekarnika i pieczemy około 45 minut. Studzimy w piekarniku - ciasto powinno lekko opaść.

Po około 20-30 minutach ciasto wyjmujemy z piekarnika i polewamy rozpuszczona białą czekoladą.

Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia - najlepiej na noc do lodówki, ale nie jest to konieczne.
Smacznego!






Komentarze

  1. ulubiony! uwielbiam serniki :]

    OdpowiedzUsuń
  2. też należę do sernikożerców, Twój wiedeńczyk wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jakie pyszności! uwielbiam serniki a ten wygląda na taki puszysty:)

    OdpowiedzUsuń
  4. bajeczne ciasto !
    http://lubieessc.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam , mam pytanie bo moja mama chciala upiec sernik wiedeńskie ale nie wie jak obejsc sie z herbatnikami poniewaz jest zeby je zmielic ale mama stwierdzila ze jak zmieli to bedzie jak bulka tarta prosze o pomoc

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!