Owsiany mazurek z masą z krówek

" Wielkanocne, śnieżne święta. Dawno tak nie było, a przynajmniej ja tego nie pamiętam. No trudno, w rodzinnym gronie zamiast spacerować - bo ślisko - będziemy siedzieć w domu i biesiadować. Z tego powodu piekę różne smakowitości. Szczególnie dziś - w Wielką Sobotę, żeby wszystko było świeże i smaczne. Dziś, jeszcze przed świętami, chciałam się z Wami podzielić prostym, bardzo słodkim przepisem na Mazurek - na kruchym, owsianym spodzie z masą zrobioną z cukierków- krówek i udekorowanym białą i deserową czekoladą. Kto planuje jeszcze dziś coś robić?"

Kruchy spód:

  • 2 jajka
  • 80 g cukru
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 35 g płatków owsianych
  • 350 g maki pszennej
Dodatkowo:
  • 400 g cukierków - krówek waniliowych
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 50 g czekolady deserowej
  • 50 g białej czekolady
Sposób przygotowania:
Do wysokiej miski wsypujemy obie mąki, dodajemy płatki owsiane i cukier, mieszamy. Następnie wbijamy jajka i dodajemy miękkie masło, ugniatamy (można je również szybko wyrobić w robocie kuchennym). Odstawiamy pod przykryciem do lodówki na 30 minut.

W tym czasie do rondelka wlewamy śmietankę i dodajemy pokrojone na małe kawałki cukierki,  co jakiś czas mieszamy, do momentu, aż masa będzie jednolita, odstawiamy do przestudzenia.

Kruche ciasto rozwałkowujemy na blaszce obsypanej mąka pszenną i wykrawamy duże koło radełkiem. Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika na około 20 minut lekko nakłuwając. Studzimy na blaszce.

Gotowy kruchy blat smarujemy równą warstwą masy krówkowej, a następnie dekorujemy blat rozpuszczoną białą i deserową czekoladą, tworząc Wielkanocne wzorki - u mnie bazie i napis ;) Ostawiamy w chłodne miejsce.
Smacznego!


Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!