Miseczki chlebowe do zup
Sposób przygotowania:
- 20 g świeżych drożdży
- 550 g mąki
- Szklanka wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka soli
- ew. szczypta pieprzu
Sposób przygotowania:
Do miseczki wrzucam drożdże i rozpuszczam je w letniej wodzie.
Do drugiej wysokiej miski wsypuję przesianą mąkę, dodaję sól, oliwę i zalewam drożdżami. Jeżeli chcecie dodać jakieś przyprawy, możecie to zrobić teraz.
Ciasto wyrabiamy na blacie lekko oprószonym mąką ( gdy zajdzie taka potrzeba możemy lekko podsypać je mąką), następnie przekładamy ponownie do ciepłego naczynia i przykrywamy ściereczką – odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 równe części. Każdą z nich lekko spłaszczam i formuję w sakiewki tworząc mały bochenek – powtarzamy do 2-3 razy dzięki czemu ciasto będzie bardziej elastyczne. Każdy chlebek układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia – około 45 minut.
Bochenki smarujemy roztrzepanym żółtkiem, a następnie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200`C na około 15-17 minut – do zarumienienia. Studzimy na kratce.
Gotowym chlebkom obcinamy wierzch, a następnie wyjmujemy miękkie ciasto – można to robić łyżką albo ręką. Spód lekko ugniatamy, a następnie nalewamy żuru, albo innej zupy.
Smacznego!
Oo pyszności. :) Tylko wlewać w nie zupę..
OdpowiedzUsuńŚwietne, trzeba wypróbować:)
OdpowiedzUsuńdobry pomysł, bardzo lubię żurek w chlebku, przyda się przepis:)
OdpowiedzUsuń