Miseczki chlebowe do zup


"Dziś mniej słodko. Przeglądając folder ze zdjęciami odnalazłam jeden ukryty przepis o którym kompletnie zapomniałam! Przygotowywałam go w tamtym roku - za trzecim razem wszystko wyszło tak jak należy. Co wcześniej robiłam źle? Wyrabiałam ciasto robotem i dodawałam zbyt ciepłą wodę zabijając tym samym drożdże. Mówię Wam o tym, aby Was przestrzec przed popełnieniem tych samych błędów co ja. W każdym razie efekt jest na prawdę świetny, a domowy żur w chlebie w święta to błogosławieństwo. Dziś zapraszam po przepis na miseczki chlebowe, które spokojnie można zajadać jak tradycyjny chleb."

Sposób przygotowania:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 550 g mąki
  • Szklanka wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka soli
  • ew. szczypta pieprzu

Sposób przygotowania: 

Do miseczki wrzucam drożdże i rozpuszczam je w letniej wodzie. 

Do drugiej wysokiej miski wsypuję przesianą mąkę, dodaję sól, oliwę i zalewam drożdżami. Jeżeli chcecie dodać jakieś przyprawy, możecie to zrobić teraz. 

Ciasto wyrabiamy na blacie lekko oprószonym mąką ( gdy zajdzie taka potrzeba możemy lekko podsypać je mąką), następnie przekładamy ponownie do ciepłego naczynia i przykrywamy ściereczką – odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 równe części. Każdą z nich lekko spłaszczam i formuję w sakiewki tworząc mały bochenek – powtarzamy do 2-3 razy dzięki czemu ciasto będzie bardziej elastyczne. Każdy chlebek układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia – około 45 minut. 

Bochenki smarujemy roztrzepanym żółtkiem, a następnie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200`C na około 15-17 minut – do zarumienienia. Studzimy na kratce.

Gotowym chlebkom obcinamy wierzch, a następnie wyjmujemy miękkie ciasto – można to robić łyżką albo ręką. Spód lekko ugniatamy, a następnie nalewamy żuru, albo innej zupy. 
Smacznego! 

Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!