Kawowa babka z orzechami włoskimi
"Od poniedziałku miało być ciepło i co? Nic, zima ciągle grasuje za oknem. A ja już tak bardzo bym chciała, żeby zrobiło się ciepło. Żebym mogła zająć się domowym ogródkiem i rozpocząć remont pełną parą. Tak, tej wiosny czeka mnie mała zmiana, rozpoczynam remont swojego gniazdka. Nie zakończy się pewnie wcześniej niż we wrześniu/październiku, ale i tak się z tego cieszę. Zanim pochłonie mnie moje małe marzenie i zacznę przeglądać magazyny remontowe, pokażę Wam kolejną Wielkanocną propozycje na Babkę. Tym razem będzie to przepis na Babkę kawową z orzechami włoskimi. Cudowne połączenie smaków. Jeżeli nie wyobrażacie sobie Wielkanocy bez babki, to tą chętnie Wam polecę :)"
Składniki:
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 30 ml espresso
- 160 g cukru
- 300 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 100 ml oleju rzepakowego
- 100 g orzechów włoskich + mała garstka do ozdobienia ciasta
- 120 g gorzkiej czekolady - na polewę
Sposób przygotowania:
Do miski wbijamy jajka, dodajemy żółtka i ubijamy, gdy powstanie piana dodajemy cukier połączony z przestudzonym espresso i dalej ubijamy. Dolewamy olej i lekko mieszamy.
W drugiej misce łączymy kakao, proszek do pieczenia i mąkę razem z orzechami.
Do płynnych składników dosypujemy partiami suche, mieszając łopatką albo mikserem na najniższych obrotach.
Foremkę na babkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąka albo tartą bułka i wlewamy do niej ciasto. Wyrównujemy.
Babkę wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 30 minut. Studzimy w formie.
Gdy ciasto ostygnie wyjmujemy z formy, a wierzch ciasta polewamy roztopioną czekoladą i posypujemy połamanymi orzechami.
Smacznego!
Bardzo fajna babka! Podoba mi się takie kawowo-orzechowe połączenie.
OdpowiedzUsuńA remontu trochę zazdroszczę. Ja sama z siebie lubię przeglądać strony z wystrojami wnętrz, a jeszcze móc potem pomysły zrealizować.. Super!:)
Niestety finanse zmuszają mnie do tak długiego i czasochłonnego remontu. Ale to nawet lepiej, jak skończymy będę wiedziała, że wszystko jest tak jak należy ;)
UsuńWygląda na wilgotną i lekką jednocześnie... I ten aromat kawy i orzechów... Pycha!
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńWspaniała :)
OdpowiedzUsuńSpodobała mi się ta babka :) Mam pytanie, czy orzechy, które dodajemy do ciasta mają być drobno posiekane, zmielone na mąkę w blenderze czy mogą być w większych kawałkach? :)
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt!
Mniej więcej takie jak na zdjęciach. Należy nożem lekko je rozkruszyć i w miarę możliwości jeszcze posiekać ;)
UsuńWesołych!