Kawowa babka z orzechami włoskimi


"Od poniedziałku miało być ciepło i co? Nic, zima ciągle grasuje za oknem. A ja już tak bardzo bym chciała, żeby zrobiło się ciepło. Żebym mogła zająć się domowym ogródkiem i rozpocząć remont pełną parą. Tak, tej wiosny czeka mnie mała zmiana, rozpoczynam remont swojego gniazdka. Nie zakończy się pewnie wcześniej niż we wrześniu/październiku, ale i tak się z tego cieszę. Zanim pochłonie mnie moje małe marzenie i zacznę przeglądać magazyny remontowe, pokażę Wam kolejną Wielkanocną propozycje na Babkę. Tym razem będzie to przepis na Babkę kawową z orzechami włoskimi. Cudowne połączenie smaków. Jeżeli nie wyobrażacie sobie Wielkanocy bez babki, to tą chętnie Wam polecę :)"

Składniki:
  • 2 jajka
  • 2 żółtka 
  • 30 ml espresso
  • 160 g cukru
  • 300 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 100 g orzechów włoskich + mała garstka do ozdobienia ciasta
  • 120 g gorzkiej czekolady - na polewę

Sposób przygotowania:
Do miski wbijamy jajka, dodajemy żółtka i ubijamy, gdy powstanie piana dodajemy cukier połączony z przestudzonym espresso i dalej ubijamy. Dolewamy olej i lekko mieszamy.

W drugiej misce łączymy kakao, proszek do pieczenia i mąkę razem z orzechami.

Do płynnych składników dosypujemy partiami suche, mieszając łopatką albo mikserem na najniższych obrotach.

Foremkę na babkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąka albo tartą bułka i wlewamy do niej ciasto. Wyrównujemy.

Babkę wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 30 minut. Studzimy w formie.
Gdy ciasto ostygnie wyjmujemy z formy, a wierzch ciasta polewamy roztopioną czekoladą i posypujemy połamanymi orzechami.
Smacznego!





Komentarze

  1. Bardzo fajna babka! Podoba mi się takie kawowo-orzechowe połączenie.

    A remontu trochę zazdroszczę. Ja sama z siebie lubię przeglądać strony z wystrojami wnętrz, a jeszcze móc potem pomysły zrealizować.. Super!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety finanse zmuszają mnie do tak długiego i czasochłonnego remontu. Ale to nawet lepiej, jak skończymy będę wiedziała, że wszystko jest tak jak należy ;)

      Usuń
  2. Wygląda na wilgotną i lekką jednocześnie... I ten aromat kawy i orzechów... Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Spodobała mi się ta babka :) Mam pytanie, czy orzechy, które dodajemy do ciasta mają być drobno posiekane, zmielone na mąkę w blenderze czy mogą być w większych kawałkach? :)
    Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mniej więcej takie jak na zdjęciach. Należy nożem lekko je rozkruszyć i w miarę możliwości jeszcze posiekać ;)
      Wesołych!

      Usuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!