Gniazdka Kokosowe


"Koszyczki udekorowane? Ciasta upieczone? U mnie dziś jest zdecydowanie najaktywniejszy dzień przed świętami. To dziś będę piekła większość smakołyków. Między innymi chlebki do żurku na 10 osób - tak więc sporo roboty przede mną. Do tego ciasta i inne znakomitości. A wieczorem dla relaksu przygotuję moją ulubioną sałatkę jarzynową razem z mamą - taki nasz świąteczny zwyczaj. Szkoda tylko, że zabierają nam jutro godzinę snu. Będę nieprzytomna na święta! :) Dziś ostatnia przedświąteczna propozycja - Gniazdka Kokosowe. Bardzo proste i bardzo smaczne. Zawsze można zrobić je trochę wcześniej, co jest sporym ułatwieniem, przy napiętym grafiku."

Składniki:
  • 140 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • jajko
  • 325 g maki pszennej
  • 50 g maki ziemniaczanej
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • 50 g wiórków kokosowych
  • orzechy w kolorowej polewie / jajeczka czekoladowe

Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy cukier puder, dodajemy masło i ucieramy na gładką masę, następnie dodajemy ekstrakt, żółtka i jajko - dalej miksujemy.

Na gorącą patelnie wsypujemy wiórki i prażymy - na złoty kolor - odstawiamy do przestudzenia.

W drugiej misce łączymy mąkę pszenną z ziemniaczaną, dodajemy ostudzone wiórki, sól i mieszamy.
Sypkie składniki wsypujemy do masy maślanej i wyrabiamy ( ja wyrabiam ciasto za pomocą robota kuchennego).

Ciasto przekładamy do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia małe gniazdka - ciasteczka praktycznie nie urosną, ale małe odstępy możecie zostawić.

Ciastka wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 13-15 minut na złoty kolor.

Ostudzone ciasteczka dekorujemy czekoladkami w kształcie jajeczek, albo orzechami w kolorowej polewie.
Smacznego!






Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!