Deser truskawkowo-jabłkowy

"Coraz cieplej! Szkoda, że mają wrócić mrozy. Mimo wszystko mentalnie nastawiam się już na wiosenne zmiany, myślę nad przyjemnymi ciepłymi chwilami i nowymi wyzwaniami. Ach, jak to wszystko słodko brzmi! Nie sądzicie? Co do wiosennej słodyczy, już się nie mogę doczekać na sezonowe owoce. Najbardziej tęsknię chyba za soczystymi, słodkimi truskawkami, bo te które mogę teraz kupić nie mają w sobie tego czegoś - chociaż muszę przyznać, że nie są znowu takie złe :) Dziś przygotowałam deser - mix moich ulubionych owoców - jabłek i truskawek, do tego puszysta pianka z waniliowej bitej śmietany. Wszystko to brzmi tak pysznie, że zaraz zjem drugą porcję! "

Składniki na 3 pucharki
  • 3 jabłka
  • 50 ml wody
  • mielony cynamon
  • 100 ml śmietanki
  • pół laski wanilii
  • 10 truskawek
  • okrągłe biszkopty 
Sposób przygotowania:
Jabłka obieramy i wydrążamy środki. Kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do rondelka. Całość zalewamy wodą, posypujemy cynamonem i dusimy, do momentu, aż jabłka będą miękkie, a woda wyparuje.

Śmietankę przelewamy do wysokiego naczynia, dodajemy ziarenka wanilii i ubijamy na sztywno.

Ugotowane jabłka przekładamy do blendera i miksujemy na miazgę - nie dodaję cukru, według mnie, jabłka są wystarczająco słodkie. Odstawiamy do ostygnięcia.

Truskawki kroimy na plasterki, wszystko przekładamy do pucharków.

Na spód wlewamy mus jabłkowy, następną warstwę tworzymy z waniliowej śmietanki, kolejno układamy pokrojone truskawki. Wszystko dekorujemy kleksem śmietany i biszkoptem.
Smacznego!







Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!