Ciasto drożdżowe z kruszonką


"Niedziela! Leniuchujecie? Czy raczej zamierzacie spędzić aktywnie dzień? Ja jeszcze nie zdecydowałam. Na uczelni mamy trochę pracy do ogarnięcia, dlatego pewnie część dnia spędzę na przygotowywaniu się do zajęć. Jeżeli pogoda dopisze, wyjdę również na spacer z pupilkami, jeżeli nie to zostanę w domu i potowarzyszę chorej papużce ( :( ). Ale to czym rozpocznę ten dzień jest dla mnie stu procentowo pewne! Będzie to kanapka z ciastem drożdżowym i jakimś smakowitym dżemem, do tego owocowa herbatka albo mleko. Mniam! :) Jadacie słodkie śniadania? Czy raczej jesteście z tych mięsożernych jak mój eM? Zapraszam na ciasto drożdżowe z kruszonką - mój przepis podstawowy :) "

Składniki:

  • 1/2 szklanki ciepłego mleka (125 ml)
  • 40 g drożdży
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 żółtka
  • jajko
  • 3 szklanki (300ml) mąki
  • ew. 3 łyżki suszonych wiśni, 1 łyżka zmielonej kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • kruszonka : 100 g masła, 100 g mąki, 50 g cukru

Sposób przygotowania:
Do szklanki z mlekiem wrzucamy pokruszone drożdże i rozrabiamy.

Do robota kuchennego (albo do miski) wrzucamy miękkie masło, wsypujemy cukier i ucieramy. Gdy masa  będzie jednolita dodajemy jajko i żółtka i dalej mieszamy, do uzyskania jednolitej puszystej masy.

Do ubitej masy przesiewamy mąkę i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto.
 Następnie na jednej stronie ciasta wgniatamy suszone winie, a na drugiej rozsmarowujemy zmielona skórkę pomarańczową a następnie ponownie wyrabiamy.

Gotowe ciasto przekładamy do podłużnej formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do podwojenia objętości ciasta.

W tym czasie z podanych składników przygotowujemy kruszonkę - wyrabiamy opuszkami palców.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość posypujemy bogato kruszonką i wstawiamy do nagrzanego do 160`C piekarnika na około 60 minut.

Studzimy na kratce. Podajemy z dżemem i mlekiem <3
Smacznego!






Komentarze

  1. mmm właśnie się takim zajadam - babcia upiekła <3

    OdpowiedzUsuń
  2. najlepsze.. domowe drożdżowe.

    OdpowiedzUsuń
  3. jestem zdecydowaną zwolenniczką śniadań na słodko. takie drożdżowe ciacho wpisuje się w mój poranek idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie porywałam się na zrobienie drożdżowego, ale tak kusisz że chyba zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj koniecznie! Kiedyś tez miałam opory, bałam się, że nie wyrośnie, ze coś nie zagra. A teraz podchodzę do tego na luzie. Ważne, żeby drożdże miały w czym pracować, do tego potrzebne jest mleko, albo w innych przepisach cukier :) No i co ważne - zawsze korzystam ze świeżych drożdży :)

      Usuń
  5. uwielbiam to ciasto, babcia mi takie robiła jak byłam mała do dzisiaj za nim przepadam i żadna dieta mnie nie powstrzymuje przed zjedzeniem go gdy wejdzie mi w drogę:D

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam! Ileż na nim pysznej kruszonki! Zdecydowanie skusiłabym się do kawy.

    OdpowiedzUsuń
  7. Najlepsze Ciasto na swiecie !! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo, bardzo lubię.
    A po tym przepisie naszła mnie ochota zrobić go JUŻ.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!