Brownies mocno czekoladowe

"Dzień Kobiet. obchodzicie? Panowie, dajecie Paniom prezenty? Panie, dostajecie kwiaty, kawę albo rajstopy? U mnie to święto rzeczywiście się praktykuje, dostaję kwiaty, chociaż w tym roku poprosiłam o zioła. Rozsadzę je i postaram się, aby przetrwały do lata. Nie wiem czy mi się to uda, ale spróbować warto. Nie wiem jak Wy, ale ja zawsze jak dostaję kwiatka, częstuję panów czymś słodkim. Dziś będę serwować Brownies - mocno czekoladowe ciasto z małą ilością mąki. Najlepiej smakuje na ciepło, z cudownie kruchym wierzchem. Kto się skusi?"

Składniki:
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 żółtka
  • 160 g cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 100 g masła
  • 60 g mąki
  • 3 białka

Sposób przygotowania:
Do miski wbijamy żółtka, dodajemy cukier i ubijamy na kogiel-mogiel. W drugiej misce ubijamy na sztywno białka i odstawiamy na później.

Masło rozpuszczamy, dodajemy kawałki czekolady i rozpuszczamy ciągle mieszając. Następnie przelewamy do żółtek i dalej miksujemy. Gdy masa będzie jednolita wsypujemy mąkę połączoną z kakao - mieszamy.

Na koniec do masy dodajemy 1/3 ubitej piany z białek - lekko mieszamy, następnie kolejne 2/3 piany i całość lekko mieszamy łyżką.

Ciasto przekładamy do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 170`C piekarnika na około 30 minut.

Podajemy na ciepło.
Smacznego!





Komentarze

  1. Uwielbiam Brownie! Najlepsze ciasto ever :) Ja lubię je jeszcze łączyć z białym serem i orzechami laskowymi. Smakuje wybornie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. super brownie, moje ulubione ciasto zaraz po serniku:) pycha!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam brownie! Chwała temu, kto je wymyślił :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!