Blok prawdziwie czekoladowy

"Jakiś czas temu zostałam poproszona o przepis na blok czekoladowy. Powiem szczerze, że nie należałam do tej części społeczności, która miała wcześniej styczność z tym słodkim przysmakiem i musiałam z przykrością stwierdzić, że owego przepisu nie posiadam. Od tamtego czasu ciągle gryzło mnie sumienie, fakt, że jeszcze nie robiłam i nie próbowałam tego PRL-owskiego smakołyku stał się dla mnie dosyć dziwny. Niewiele myśląc, gdy tylko miałam chwile wolnego ( t.j. w środę ) postanowiłam go przygotować. Wertowałam wiele przepisów, ale fakt zjedzenia masła z kakao nie rokował dla mnie zbyt dobrze. Postanowiłam zrobić swoją propozycję. Skoro miał być to przepis na blok CZEKOLADOWY, to postanowiłam użyć do sporządzenia mojej receptury owej czekolady. Wiem, że w takim wypadku, zmienia to całą historię z PRL w tle, ale musiałam. Dlatego dziś zaprezentuje Wam Blok prawdziwie czekoladowy z białą czekoladą i wiśniami. Bardzo słodki, ale również zadowalający moje podniebienie. Może Wam też przypadnie do gustu?"

Składniki:
  • 180 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 150 g pokruszonych herbatników
  • 50 g suszonych wiśni
  • 25 g ryżu preparowanego
  • 130 g białej czekolady

Sposób przygotowania:
Do rondelka wrzucamy pokrojone na kawałki masło i rozpuszczamy, następnie dodajemy pokruszona deserową czekoladę i mieszamy do całkowitego połączenia się składników.

Do lekko ostudzonej czekolady dorzucamy pokruszone herbatniki i ryż preparowany - można go lekko podsuszyć na gorącej patelni aby zrobił się jeszcze bardziej chrupki.

Całość mieszamy, aby następnie dorzucić suszone wiśnie.

Masę czekoladową przekładamy do kwadratowej foremki wyłożonej papierem do pieczenia i równo rozsmarowujemy po blaszce - wstawiamy do lodówki do stężenia.

Na twardą czekoladę wylewamy chwilę wcześniej rozpuszczoną białą czekoladę - również wyrównujemy i wstawiamy do lodówki. Gdy masa stężeje, kroimy na mniejsze kwadraty - tworząc małe batoniki. Możemy je zawijać w papier do pieczenia i zabierać jako słodką przekąskę.

Ze względu na zawartą w tej przekąsce ilości słodyczy polecam podawanie batoników razem z jakimś napojem.
Smacznego!





Komentarze

  1. Blok czekoladowy w wersji klasycznej też jest na prawdę pyszny, bez obaw o dziwne połączenia. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jejku,jejku jaki cudny blog. Robię podobny blok czekoladowy,ale czasem dodaje te pianki marshmallow :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepięknie i super smacznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bosko wygląda chętnie bym taki zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  6. o rety, rety, reeeety!
    ile czekolady :]

    OdpowiedzUsuń
  7. uwaga, robie! ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!