Blok prawdziwie czekoladowy
"Jakiś czas temu zostałam poproszona o przepis na blok czekoladowy. Powiem szczerze, że nie należałam do tej części społeczności, która miała wcześniej styczność z tym słodkim przysmakiem i musiałam z przykrością stwierdzić, że owego przepisu nie posiadam. Od tamtego czasu ciągle gryzło mnie sumienie, fakt, że jeszcze nie robiłam i nie próbowałam tego PRL-owskiego smakołyku stał się dla mnie dosyć dziwny. Niewiele myśląc, gdy tylko miałam chwile wolnego ( t.j. w środę ) postanowiłam go przygotować. Wertowałam wiele przepisów, ale fakt zjedzenia masła z kakao nie rokował dla mnie zbyt dobrze. Postanowiłam zrobić swoją propozycję. Skoro miał być to przepis na blok CZEKOLADOWY, to postanowiłam użyć do sporządzenia mojej receptury owej czekolady. Wiem, że w takim wypadku, zmienia to całą historię z PRL w tle, ale musiałam. Dlatego dziś zaprezentuje Wam Blok prawdziwie czekoladowy z białą czekoladą i wiśniami. Bardzo słodki, ale również zadowalający moje podniebienie. Może Wam też przypadnie do gustu?"
Składniki:
- 180 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady
- 150 g pokruszonych herbatników
- 50 g suszonych wiśni
- 25 g ryżu preparowanego
- 130 g białej czekolady
Sposób przygotowania:
Do rondelka wrzucamy pokrojone na kawałki masło i rozpuszczamy, następnie dodajemy pokruszona deserową czekoladę i mieszamy do całkowitego połączenia się składników.
Do lekko ostudzonej czekolady dorzucamy pokruszone herbatniki i ryż preparowany - można go lekko podsuszyć na gorącej patelni aby zrobił się jeszcze bardziej chrupki.
Całość mieszamy, aby następnie dorzucić suszone wiśnie.
Masę czekoladową przekładamy do kwadratowej foremki wyłożonej papierem do pieczenia i równo rozsmarowujemy po blaszce - wstawiamy do lodówki do stężenia.
Na twardą czekoladę wylewamy chwilę wcześniej rozpuszczoną białą czekoladę - również wyrównujemy i wstawiamy do lodówki. Gdy masa stężeje, kroimy na mniejsze kwadraty - tworząc małe batoniki. Możemy je zawijać w papier do pieczenia i zabierać jako słodką przekąskę.
Ze względu na zawartą w tej przekąsce ilości słodyczy polecam podawanie batoników razem z jakimś napojem.
Smacznego!
Blok czekoladowy w wersji klasycznej też jest na prawdę pyszny, bez obaw o dziwne połączenia. :)
OdpowiedzUsuńJejku,jejku jaki cudny blog. Robię podobny blok czekoladowy,ale czasem dodaje te pianki marshmallow :)
OdpowiedzUsuńPrzepięknie i super smacznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńbosko wygląda chętnie bym taki zjadła:)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńo rety, rety, reeeety!
OdpowiedzUsuńile czekolady :]
boskie !! :)
OdpowiedzUsuńuwaga, robie! ;)
OdpowiedzUsuńPochwal się czy Ci zasmakował ;)
Usuń