Babka migdałowo-czekoladowa


"Niedziela palmowa za nami, święta przed nami, a na dworze śnieg. Podobno święta również będą śnieżne, choć z dodatnią temperaturą. Cóż, może nie będzie świątecznego spaceru w samym sweterku, ale jestem pewna, że w kwietniu będziemy mogli w końcu zapomnieć o grubych kurtkach. No dobra, a wracając do świąt, przygotowałam dla Was kolejną propozycję, którą spokojnie możecie pochwalić się na Wielkanocnym stole. Dziś zapraszam na Babkę migdałową z kawałkami gorzkiej czekolady."

Składniki:
  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g mąki
  • 50 g migdałów
  • 50 g czekolady

Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do 190`C.
Do wysokiej miski wbijamy jajka i ubijamy na puszystą masę, następnie dodajemy cukier i dalej ubijamy. Dolewamy olej, ekstrakt i mleko i mieszamy.

W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i zmielonymi migdałami. Czekoladę kroimy na drobno i wrzucamy do mąki. 

Suche składniki mieszamy razem z masą jajeczną, a następnie przelewamy do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 35 minut. Studzimy na kratce.
Smacznego!


Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!