Ananasowo-żurawinowy deser z krówką

"Czekam na tą wiosnę i czekam i się jakoś doczekać nie mogę! Dziś całe przed południe i drogę popołudnia spędzam w kuchni. Mam nadzieję wyczarować trochę smakowitych wypieków i deserów, gdyż ten weekend  będzie dość intensywny. Jak nie zrobię tego dziś, to już nie zrobię tego w ogóle! No nic, trzymajcie kciuki i poczęstujcie się Ananasowo-żurawinowym lekkim deserem z kawałkami słodkiej krówki waniliowej. Szybka propozycja na słodki, owocowy deser. Coraz bardziej zastanawiam się, czy na moim świątecznym stole nie pojawią się pucharki z musami owocowymi. Na szczęście mam jeszcze czas na wybór świątecznego menu. A Wy zaplanowaliście już co przygotujecie? "

Składniki na 2 porcje:

  • 200 ml śmietanki 30%
  • ew. łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 6 plasterków ananasa
  • 2 garście suszonej żurawiny
  • 6 krówek waniliowych

Sposób przygotowania:
Śmietankę przelewamy do wysokiego naczynia i ubijamy na najwyższych obrotach, pod koniec dodając cukier z prawdziwą wanilią.

Ananasa obieramy ze skórki, wydrążamy i kroimy na plasterki. Możemy również użyć ananasa z puszki - jak kto woli. Plasterki kroimy na mniejsze kawałki, a następnie blendujemy na mus.

Krówki rozpakowujemy z papierków i kroimy na małe kawałeczki, im mniejsze tym będą smaczniejsze.

Do wysokiego naczynia/kieliszka przekładamy po 3-4 łyżki śmietanki, wyrównujemy (w razie potrzeby czyścimy brzegi naczynia), następnie dolewamy połowę musu ananasowego, na wierzch wysypujemy żurawinę, tak aby zakryła powierzchnie, a następnie dekorujemy kawałkami krówki waniliowej.

Podajemy schłodzone.
Smacznego!





Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!