Ananasowo-żurawinowy deser z krówką
"Czekam na tą wiosnę i czekam i się jakoś doczekać nie mogę! Dziś całe przed południe i drogę popołudnia spędzam w kuchni. Mam nadzieję wyczarować trochę smakowitych wypieków i deserów, gdyż ten weekend będzie dość intensywny. Jak nie zrobię tego dziś, to już nie zrobię tego w ogóle! No nic, trzymajcie kciuki i poczęstujcie się Ananasowo-żurawinowym lekkim deserem z kawałkami słodkiej krówki waniliowej. Szybka propozycja na słodki, owocowy deser. Coraz bardziej zastanawiam się, czy na moim świątecznym stole nie pojawią się pucharki z musami owocowymi. Na szczęście mam jeszcze czas na wybór świątecznego menu. A Wy zaplanowaliście już co przygotujecie? "
Składniki na 2 porcje:
- 200 ml śmietanki 30%
- ew. łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 6 plasterków ananasa
- 2 garście suszonej żurawiny
- 6 krówek waniliowych
Sposób przygotowania:
Śmietankę przelewamy do wysokiego naczynia i ubijamy na najwyższych obrotach, pod koniec dodając cukier z prawdziwą wanilią.
Ananasa obieramy ze skórki, wydrążamy i kroimy na plasterki. Możemy również użyć ananasa z puszki - jak kto woli. Plasterki kroimy na mniejsze kawałki, a następnie blendujemy na mus.
Krówki rozpakowujemy z papierków i kroimy na małe kawałeczki, im mniejsze tym będą smaczniejsze.
Do wysokiego naczynia/kieliszka przekładamy po 3-4 łyżki śmietanki, wyrównujemy (w razie potrzeby czyścimy brzegi naczynia), następnie dolewamy połowę musu ananasowego, na wierzch wysypujemy żurawinę, tak aby zakryła powierzchnie, a następnie dekorujemy kawałkami krówki waniliowej.
Podajemy schłodzone.
Smacznego!
Deser - cudo :) Śmietanka, krówki i ten słodki ananas... Idealne połączenie!
OdpowiedzUsuńDzięki ;)
Usuńmusi być smaczny:)
OdpowiedzUsuńJa chcę taki deserek, plooosieeem:D
OdpowiedzUsuńIdealny na wspólny deserek we dwoje ;)
OdpowiedzUsuńSUPER DESEREK ;D
OdpowiedzUsuńfantastyczne zdjęcia, pokruszone krówki wyglądają obłędnie. mniam!
OdpowiedzUsuń