Rombosse - pieczone jabłko w cieście

"Piątek! Lubicie? Dla mnie spokojny, wolny dzień, który zapewne częściowo spędzę w kuchni. Jutro idę do pracy, ale wieczorem zaprosiłam przyjaciół na wieczór filmowy, więc trzeba ich czymś przywitać. Nie mam jeszcze pomysłu czym dokładnie, ale coś wymyślę, tego jestem pewna! Dziś przyszykowałam dla Was smakowity post, z najlepszym owocem do wypieków. Słyszeliście o Rombosse? Jest to pyszny waloński deser. Zamiast konfitur dodałam suszone owoce i orzechy Wyszło pysznie. Kto ma ochotę?"

Składniki:
  • 300 g mąki tortowej
  • 150 ml mleka
  • jajko
  • 8 małych jabłek
  • cukier cynamonowy
  • orzechy włoskie 
  • suszone wiśnie
Sposób przygotowania:
Do rondelka wlewamy mleko, lekko je podgrzewamy, a następnie przelewamy do przesianej mąki. Roztrzepujemy jajko dodajemy do mąki i całość ugniatamy.

Jabłka myjemy i wydrążamy środki. Osuszamy. Przygotowane wcześniej ciasto dzielimy na 8 części. Każdą z nich cienko rozwałkowujemy.

Na każdym placku układamy osuszone jabłko, wrzucając do środka trochę rozgniecionych orzechów i kawałki suszonych wiśni wierzch posypujemy szczyptą cukru cynamonowego. Ciasto zawijamy w koło jabłka tak, aby utworzyło zamkniętą całość, inaczej sok może wypłynąć podczas pieczenia.

Jabłka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180`C na około 15 minut.

Podajemy na ciepło. 
Smacznego!



Komentarze

  1. super pomysł! jak dla mnie rewelacja:) ale musiał byś pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ...wygląda obłędnie, a smakują pewnie jeszcze lepiej ;D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!