Pralinki migdałowe z białą czekoladą

"Walentynki - święto zakochanych z całego świata. Świętujecie? My z eM. planujemy dziś nie robić nic :) Zjemy lekką sałatkę z grzankami, cukierki przygotowane przeze mnie na tegoroczne święto i popijemy to wszystko pyszną domową mokką, do tego może spacer albo leniuchowanie przed dużym ekranem. Nic wymyślnego, po prostu spędzanie czasu we dwoje - a przecież o to chodzi, no nie? Co do cukierków - a tak naprawdę pralinek - w smaku przypominają trochę 'Białe Michałki' - jeżeli lubcie te czekoladki, na pewno przypadną Wam do gustu te domowe - są łatwe w przygotowaniu, więc śmiało możecie je zrobić na podwieczorek, albo wręczyć je bliskiej osobie. Zapraszam na Pralinki migdałowe."

Składniki:
  • 3/4 szklanki mleka
  • 65 g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 50 g masła
  • 250 g mleka w proszku
  • 130 g rozpuszczonej białej czekolady
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 40 g fistaszków - nie solonych
  • 100 g pokruszonych maślanych herbatników
  • dodatkowo : 50 g białej i 50 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:
Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy cukry i masło. Gdy się rozpuszczą dodajemy mleko w proszku i za pomocą trzepaczki intensywnie mieszamy tak, aby nie powstały grudki. 

Do mlecznej masy partiami dodajemy rozpuszczoną czekoladę i pokruszone orzechy.

Masę odstawiamy do ostygnięcia - po około 30 minutach dodajemy pokruszone herbatniki, mieszamy a następnie odstawiamy do lodówki.

Za pomocą łyżeczki tworzymy jednakowe kuleczki, które następnie formujemy w dłoniach i wrzucamy do rozpuszczonej białej/gorzkiej czekolady, wyjmujemy. Odstawiamy do zastygnięcia na kratce. Gdy czekolada zastygnie, pralinki możemy przełożyć do pudełka i trzymać w lodówce, albo ładnie zapakować i podarować bliskiej osobie.
Smacznego!




PS. Wszystkiego Najlepszego dla Panny Magdaleny :)

Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!