Pralinki migdałowe z białą czekoladą
"Walentynki - święto zakochanych z całego świata. Świętujecie? My z eM. planujemy dziś nie robić nic :) Zjemy lekką sałatkę z grzankami, cukierki przygotowane przeze mnie na tegoroczne święto i popijemy to wszystko pyszną domową mokką, do tego może spacer albo leniuchowanie przed dużym ekranem. Nic wymyślnego, po prostu spędzanie czasu we dwoje - a przecież o to chodzi, no nie? Co do cukierków - a tak naprawdę pralinek - w smaku przypominają trochę 'Białe Michałki' - jeżeli lubcie te czekoladki, na pewno przypadną Wam do gustu te domowe - są łatwe w przygotowaniu, więc śmiało możecie je zrobić na podwieczorek, albo wręczyć je bliskiej osobie. Zapraszam na Pralinki migdałowe."
Składniki:
- 3/4 szklanki mleka
- 65 g cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 50 g masła
- 250 g mleka w proszku
- 130 g rozpuszczonej białej czekolady
- 50 g zmielonych migdałów
- 40 g fistaszków - nie solonych
- 100 g pokruszonych maślanych herbatników
- dodatkowo : 50 g białej i 50 g gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy cukry i masło. Gdy się rozpuszczą dodajemy mleko w proszku i za pomocą trzepaczki intensywnie mieszamy tak, aby nie powstały grudki.
Do mlecznej masy partiami dodajemy rozpuszczoną czekoladę i pokruszone orzechy.
Masę odstawiamy do ostygnięcia - po około 30 minutach dodajemy pokruszone herbatniki, mieszamy a następnie odstawiamy do lodówki.
Za pomocą łyżeczki tworzymy jednakowe kuleczki, które następnie formujemy w dłoniach i wrzucamy do rozpuszczonej białej/gorzkiej czekolady, wyjmujemy. Odstawiamy do zastygnięcia na kratce. Gdy czekolada zastygnie, pralinki możemy przełożyć do pudełka i trzymać w lodówce, albo ładnie zapakować i podarować bliskiej osobie.
Smacznego!
PS. Wszystkiego Najlepszego dla Panny Magdaleny :)
te w białej czekoladzie wyglądają bosko! mniam!!
OdpowiedzUsuńPycha :) Kocham białe michałki <3
OdpowiedzUsuń...cudownie wyglądają ;D
OdpowiedzUsuń