Pierogi z białym serem

"Karta oczyszczona? Tak. Bateria naładowana? Tak. Wizytówki wzięte? Tak! Wszystko spakowane, a na co? Na dzisiejszą Konferencję Kulinarną: Food Blogger Fest II! O 10 rusza rejestracja, oświadczam szybko, że wezmę udział i jadę do pracy 10 km dalej. Dwie godziny zabaw z dziećmi w krainie Ben Ten'a i wracam szybciutko z powrotem na konferencje mając nadzieję, że zaraz dowiem się co mnie ominęło. Strzelę serię zdjęć, pozostawiając sobie mimo wszytko miejsce na warsztaty fotograficzne które rozpoczynają się o 16. Po pełnym wrażeń dniu, czeka mnie jeszcze równie ciekawy wieczór - After party Blogerów Kulinarnych. I jak tu się nie cieszyć? W sumie aż tak długo zostać na spotkaniu niestety nie mogę, bo w niedziele czeka mnie praca, ale zawsze chwila rozmów z miłymi ludźmi (a ludzie którzy lubią jedzenie musza być mili!) naładuje mi akumulatory na dalsze przygody :) Co dziś przygotowałam dla Was? Mmm, coś idealnego na weekendowe leniuchowanie. Pierogi z białym serem i wanilią. Do tego słodka waniliowa śmietana i błogie lenistwo gwarantowane. Skusicie się na taką słodką chwilę przyjemności?"

Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki ciepłej wody

Dodatkowo:
  • 500 g białego sera typu włoski
  • 2 żółtka
  • 5 łyżek cukru z prawdziwą wanilią
  • śmietana 18% + cukier z wanilią (wg uznania)

Sposób przygotowania:
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajko i zalewamy wodą. Ugniatamy. Ciasto przykrywamy ściereczką.

W drugiej misce ugniatamy cer razem z żółtkami i cukrem. Gdy masa będzie jednolita odstawiamy na później. Ciasto dzielimy na kilka części, każdą z nich cienko rozwałkowujemy i wycinamy kółka - ja to robiłam kubkiem do herbaty :)

Na każde kółko nakładamy około 1 łyżeczki masy serowej i zlepiamy ręcznie, albo za pomocą przyrządu do lepienia pierogów.

Gotowe pierogi gotujemy we wrzącej wodzie około 2 minut od wypłynięcia na powierzchnie.
Podajemy z kleksem śmietany z dodatkiem cukru waniliowego.
Smacznego!





Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!