Piegusek na białkach

" No i po konferencji. Tak, jak w tamtym roku, było bardzo fajnie, choć strasznie żałuję, że nie byłam w stanie być na pierwszej części. Spotkałam wiele znajomych twarzy, poznałam równie dużo nowych. Wzięłam udział również w warsztatach fotograficznych, choć zdjęciami pochwalę się na FB trochę później, dziś muszę jeszcze trochę popracować, chociaż na szczęście tylko do 16, więc będę w stanie zjeść w spokoju rodzinny obiad. Zastanawiałam się jaki przepis będzie pasował na niedzielny deser. Konkurowały ze sobą dwie słodkie propozycje, ale Piegusek na białkach wygrał. Jak byłam młodsza, to zaraz po szarlotce, to ciasto było klasowym wypiekiem niedzielnym w moim domu. Białka często zostawały po pieczeniu jakiś innych smakowitości, więc można było zaszaleć. Ciasto z tego przepisu wychodzi puszyste i lekko wilgotne. Słodko zapraszam na Pieguska na białkach, ciasto zdecydowanie dietetyczne! Zdjęcia zrobione zaraz po upieczeniu - późną nocą :) "

Składniki:
  • 4 białka
  • 150 g cukru
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 100 g mąki
  • 50 g maku

Sposób przygotowania:
Białka ubijamy na najwyższych obrotach, gdy piana będzie sztywna dodajemy cukier i dalej ubijamy. Po około 5 minutach ubijania dolewamy olej i mieszamy łopatką. 

Dosypujemy mąkę i mieszamy lekko łyżką, dodajemy mak - ponownie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej foremki. Wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 40 minut - do zarumienienia. Studzimy na kratce.
Smacznego!







Komentarze

  1. mega kusząco te pieguski wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  2. ładnie Ci wyszedł piegusek:) u mnie też to jeden z ulubionych ciast z dzieciństwa:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tez taki robię, barzdo dobry jest polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak dietetyczny to porywam kawałek i przepis, bo u mnie wszyscy nagle na diecie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo leciutko i smacznie, do tego proste wykonanie, lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. też byłam na konferencji, ale CIę nie dojrzałam :(
    piegusek wygląda jak chmurka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Byłam dopiero od 13.30 i usiadłam w kąciku, gdzie znalazłam miejsce :) Mam nadzieję, że następnym razem uda nam się spotkać :)

      Usuń
  7. Robiłam kiedyś takiego Pieguska - smaczne, lekkie ciasto:) Na zdjęciach wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie się prezentuje ten piegus :) Lubię to ciasto, bo jest leciutkie, delikatne i co dla mnie ważne - na oleju a nie na maśle :) Dzięki temu nawet osoby z wysokim cholesterolem mogą się nim zajadać bez obaw, bo olej cholesterol obniża :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!