Murzynek wykwintny

"Jestem pewna, że każdy z Was powoli zaczyna myśleć o tym co smacznego zrobić na jutrzejsze Walentynki. Wczoraj zaproponowałam Wam Walentynkowy tort migdałowy, dziś serwuję Wykwintnego Murzynka. Uważam, że w Walentynki - tak jak w święta Bożego Narodzenia, na stole powinno się znaleźć coś czekoladowego. Czekolada jest takim fajnym akcentem, czasem taką kropką nad 'i' :) Uwielbiam jeść ją w zimne wieczory, ale warto też czasem przygotować z niej jakiś fajny smakołyk, aby się nie znudziła - dziś będzie to ciasto, jutro.. jutro niech pozostanie moją słodką tajemnicą, którą zdradzę Wam niebawem. Zapraszam na Wykwintny Murzynek, w razie pytań piszcie! "

Składniki:

  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • szklanka śmietany 12%
  • 180 g masła
  • 40 g kakao (ok. 4 łyżek)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g maki
  • 50 g płatków migdałowych
  • polewa czekoladowa (zobacz przepis)
Sposób przygotowania:
Do wysokiej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i cukier waniliowy i miksujemy na najwyższych obrotach. Gdy cukier się rozpuści dodajemy płynne ostudzone masło i śmietanę i dalej miksujemy.

W oddzielnej misce przesiewamy mąkę, dodajemy płatki migdałowe, kakao i proszek do pieczenia, wszystko mieszamy, a następnie przesypujemy do płynnych składników i łączymy ze sobą.

Gotową masę przelewamy do szerokiej brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180`C. Ciepłe ciasto polewamy czekoladową polewą - z tego przepisu. Studzimy na kratce. Podajemy z mlekiem.
Smacznego!





Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!