Lasagne z rukolą i serem blue
"No to rozpoczął się weekend, czas relaksu i zabawy. Spotkań z przyjaciółmi i celebrowania wolnego dnia - w moim wypadku - wolnego wieczoru. Dziś spędzę go przed telewizorem z eM. i zaprzyjaźnioną parą znajomych oglądając komedie romantyczne - takie wspólne Walentynki :) Choć może zamiast romansideł obejrzymy Sagę Władcy Pierścieni? Zdecydujemy wieczorem. A co podam do jedzenia? Będzie pizza, sałata z grzankami i na pewno cytrynowe ciasteczka, czy coś jeszcze? Nie wiem, zobaczę. Wiecie, że jeżeli chodzi o nie słodkie jedzenie to lubię włoską kuchnię bo dobrze pasuje do alkoholi (choć mimo wszystko najbardziej pizzę) to tym razem pomyślałam o zrobieniu Lasagne, ale takiej innej, takiej jak ta - z rukolą i serem blue. Ostatnio wszystkim smakowało, może tym razem będzie tak samo? A Wy, macie ochotę na taką Lasagne?"
Składniki:- mięso mielone z szynki 1 kg
- 3 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- pół łyżeczki majeranku
- 1,5 łyżeczki oregano
- pół łyżeczki ziół prowansalskich
- pół łyżeczki suszonej bazylii
- sól, pieprz
- sos pomidorowy 200 ml
- ser pleśniowy typu blue 100 g
- rukola 300 g
- ser edamski 350 g
- sos beszamelowy : 3 łyżki masła, 3 szklanki mleka, 3 łyżki mąki
- makaron do lasagne (z tego przepisu)
Sposób przygotowania:
Makaron do lasagne przygotowujemy z tego przepisu. (Można również wykorzystać gotowy.)
Do szerokiej patelni wrzucamy mięso, dodajemy sól i pieprz i smażymy na małym ogniu. Czosnek obieramy i miażdżymy przez praskę - to samo robimy z cebulą. Dodajemy zioła i dalej smażymy. Gdy mięso się podsmaży dodajemy sos pomidorowy, mieszamy i dusimy pod przykryciem przez około 10 minut.
Na drugą patelnię wrzucamy rukolę, dodajemy sól i pieprz i podsmażamy. Przekładamy do miski i dodajemy drobno pokrojony ser blue, mieszamy i odstawiamy.
Do rondelka wrzucamy masło - gdy się rozpuści wsypujemy mąkę i mieszamy do połączenia się w jednolitą masę. Gdy to nastąpi dolewamy partiami mleko ciągle mieszając. W momencie, gdy sos nabierze konsystencji gęstej śmietany dodajemy sól i pieprz. Odstawiamy - co jakiś czas mieszając.
Na dnie żaroodpornego naczynia układamy płaty makaronu, posypujemy startym serem, następnie dodajemy mięso i wyrównujemy. Następnie zalewamy mięso 2,3 łyżkami sosu beszamelowego. Układamy kolejne płaty makaronu, posypujemy serem, dodajemy rukolę i wyrównujemy, ponownie polewamy 2,3 łyżkami sosu i kładziemy kolejne płaty makaronu, które posypujemy startym serem, mięsem, sosem beszamelowym, ponownie przykrywamy makaronem, zalewamy całość resztą sosu beszamelowego i posypujemy bogato startym żółtym serem.
Wstawiamy pod przykryciem do lodówki na co najmniej 30 minut. Po tym czasie wstawiamy na około 25-30 minut do piekarnika rozgrzanego do 190`C - pod koniec wierzch można przykryć folią aluminiową i dopiekać.
Wstawiamy pod przykryciem do lodówki na co najmniej 30 minut. Po tym czasie wstawiamy na około 25-30 minut do piekarnika rozgrzanego do 190`C - pod koniec wierzch można przykryć folią aluminiową i dopiekać.
Smacznego!
pyszne :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię lasagne, ale przyznam się, że jeszcze sama nie robiłam. wszystko przede mną!
OdpowiedzUsuńweekend? a co to jest? :p ach, a mnie w ten weekend czeka zarywanie nocek.. tyle nauki.
natomiast Tobie życzę udanego wypoczynku!
Spróbuj koniecznie! Świetna zabawa :) Włoska kuchnia ogólnie jest bardzo prosta, może dlatego tak ją lubię :)
UsuńOj! Nie zazdroszczę nauki, u mnie w poniedziałek zaczyna się nowy semestr, dlatego łapię ostatnie godziny ferii :) Dzięki! I powodzenia!
z chęcią bym ją zjadła ;d
OdpowiedzUsuń