Fistaszkowe ciastka z żurawiną


" Tłusty czwartek - ble! Żartuje :) To jeden z tych dni, kiedy większość z nas je zapominając na chwile o kaloriach. Fajny dzień, ale bez szaleństw. Pączka usmażę, zjem i zapomnę, heh! Coś mi się nawet wydaje, że tego dnia skoncentruję się raczej na czymś lekko strawnym. Myślę o jakiś prostych przepisach. W końcu mam ferie - mogę zaszaleć. Dziś w przeciwieństwie do innych, przygotowałam dla Was coś z fistaszkami - Ciastka fistaszkowo żurawinowe, świetne do Lunch Box'a i do ciepłej herbaty. Ma ktoś ochotę? "
Składniki:
  • 250 g miękkiej margaryny
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 250 g fistaszków / orzechów ziemnych nie solonych
  • 70 g żurawiny
  • 550 g mąki + 30 g do obsypania blatu

Sposób przygotowania:
Masło i cukier wrzucamy do miski i miksujemy na najwyższych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Następnie wbijamy jajka i dalej ubijamy. Ciasto przełożyć do robota kuchennego z końcówką to wyrabiania ciasta i wsypać mąkę i proszek do pieczenia - można to również robić ręcznie, ale to dłużej trwa :)

Do gotowego ciasta wrzucamy pokruszone fistaszki i żurawinę i dalej wyrabiamy.
Ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i rolujemy. Gotowe ciasto zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na około 30 minut.

Po tym czasie ciasto kroimy na 0.5 cm plasterki, które następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190` na 13 minut (do zarumienienia się ciasteczek)
Studzimy na blaszce.
Smacznego!





Komentarze

  1. apetycznie wyglądają, uwielbiam takie kruche ciasteczka:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!

Popularne posty