Brownies czekoladowe


"Na uczelni nowy semestr rozpoczął się falstartem, zajęcia które były w planie przewidziane na godzinę ósmą, z przyczyn technicznych się nie odbyły. Nie powiem, żebyśmy z tej okazji skakali po ścianach - wszak większość z nas ma ładny kawałek drogi na uczelnie. No, ale bywa i tak, przynajmniej się wczoraj nie napracowaliśmy. Dziś za to mamy w planie dużo więcej zajęć - które też rozpoczynają się równie wcześnie - niestety. Wczoraj wieczorem przygotowałam sobie drugie śniadanie, które zabiorę ze sobą na uczelnię - sałatkę grecką - przed wyjściem na studia wystarczy, że wszystko pomieszam i gotowe :) Na deser tym razem nie zabiorę nic, ale po powrocie do domu upiekę takie ciasto - a dokładniej Brownie czekoladowe, które zdecydowanie najlepiej smakuje na ciepło, więc lepiej jeść je w domu. Spróbujcie koniecznie! Dosłownie rozpływa się w ustach"

Składniki:
  • 100 g masła
  • 100 g maki
  • 5 jaj
  • 230 g czekolady
  • łyżka kakao
  • 150 g cukru
Sposób przygotowania:
W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło i czekoladę i odstawiamy do przestudzenia. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy żółtka z cukrem na gładką masę.

Do ubitych żółtek partiami dodajemy ostudzoną masę czekoladową, aż do całkowitego połączenia. Następnie dodajemy mąkę i kakao, a potem ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy.

Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i wstawiamy do nagrzanego do 170`C piekarnika na około 40 min.
Smacznego!







Komentarze

  1. Takie łatwe do zrobienia, a ja jeszcze nigdy nie piekłam brownie! Wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie wygląda, bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo smakowicie ;D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!