Tortilla - placki pszenne

Tortilla - placki pszenne
" No i znowu poniedziałek. Strasznie szybko leci ten czas, nie ma kiedy tak naprawdę wypocząć. Macie tak samo? Czy tylko ja wariuję? Ciągle czekam na wyniki napisanych już egzaminów, od dziś uczę się też do tych które wyniki już znam ;) Bywa i tak :) Bywa również tak, że ma się czasem ochotę na fast food'a, przynajmniej mnie napada czasem taka ochota. Ale żeby nie dać się światu, ostatnio zrobiłam domowy przysmak Warszawskich ulic - tortille. Dziś pokażę Wam przepis na placki pszenne na tortillę. Przepis prosty, robi się szybko i smakują jak te kupowane w sklepie. Polecam! "

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej
  • 300 ml ciepłej wody
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 2 łyżki smalcu
Sposób przygotowania:
Mąkę pszenną przesiewamy razem z solą do miski. Dodajemy wodę i smalec. Wyrabiamy (można to robić ręcznie, ja to jednak robię za pomocą robota kuchennego).

Ciasto dzielę na kilka części, w zależności od wielkości placków jaką chcecie uzyskać ( wychodzi 8 średnich placków ). Każdą część rozwałkowuje cienko na blacie oprószonym mąką. Smażymy na rozgrzanej patelni około 2 minut z każdej strony. 

Gotowe placki zawijam w ściereczkę aby się nie zeschły.
Smacznego!

placki pszenne

Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!