Ciasteczka zbożowe

"Przede mną pierwszy egzamin podczas tegorocznej sesji. Mam tyle pracy, że w sumie do niczego nie zajrzałam. Idę w ciemno, licząc na wiedzę z poprzednich lat. Co będzie to będzie. Poza egzaminem, cały dzień spędzę na uczelni, więc pozostaje mi zaopatrzenie się w bardzo bogate drugie i trzecie śniadanie :) Choć zazwyczaj wygląda to raczej na bogate przekąski. Z tych słodkich, przyszykowałam sobie ciasteczka zbożowe. W smaku przypominają te sklepowe, ale ich dodatkowym plusem jest to, że wiem co w nich jest :) Zakochałam się w ich prostocie i smaku. Skusicie się? "

Składniki:
  • 3 szklanki płatków owsianych
  • 2 szklanki mąki
  • 150 g masła
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka brązowego cukru
  • 1,5 łyżeczki przypraw korzennych

Sposób przygotowana:
Masło rozpuszczamy na patelni, dorzucamy płatki owsiane i cukier brązowy. Smażymy do lekkiego zarumienienia. Odstawiamy do przestygnięcia.

Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, przyprawy korzenne i mieszamy. Następnie dodajemy ostudzone płatki owsiane i mieszamy. Do suchych składników wbijamy jajka i ugniatamy zwarte ciasto. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.

Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, wycinamy ciasteczka. Układamy na blaszce ( nie potrzebują zbyt dużych odstępów).

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190`C około 6 minut.
Smacznego!




Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!