Babciny ryż z jabłkiem
"Dziś mam egzamin - trzymajcie kciuki, nie wiem czy coś z tego będzie :) Miałam cały dzień na przygotowanie się do niego, ale zawsze coś mi w tym przeszkadzało. Normalka. Mam nadzieję, że jakoś pójdzie, oby gładko. Wczoraj miałam wielką ochotę na słodki obiad, widać potrzebowałam dużej dawki energii. Pomyślałam sobie, że przygotuję obiad jadany w dzieciństwie. Kojarzycie może ryz z owocami i śmietaną? No właśnie! Tyle, że u mnie tymi owocami były jabłka, a śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym. Chociaż, ja czasem mimo wszystko używam śmietanki 12% - mam do niej słabość :) Zapraszam na Ryż z jabłkiem i cynamonem - zwany po prostu Babcinym ryżem z jabłkiem. Za to jakim pysznym :) "
Składniki:
- szklanka ryżu białego
- szklanka mleka
- 2 jabłka
- jogurt naturalny/ śmietana 12%
- cynamon
Sposób przygotowania:
Ryż wsypujemy do garnka, zalewamy taką samą ilością mleka co ryżu i gotujemy - nie dodajemy soli. Gotujemy około 15 minut.
Jabłka obieramy i kroimy na drobne kawałeczki, zasypujemy cynamonem i wstawiamy na dwie minuty do mikrofali (można też wrzucić je do garnka i dusić około 5-10 minut jak wolicie :) ) jabłek nie słodzimy, same w sobie oddadzą nam słodycz.
Ugotowany ryż wykładamy na talerz, polewamy musem jabłkowym, a następnie jogurtem naturalnym albo niskoprocentową śmietaną.
Smacznego!
No wygląda pysznie. :)
OdpowiedzUsuńzjadlabym taki :) pychotka!
OdpowiedzUsuńto sa smaki mojego dzieciństwa:) pycha!
OdpowiedzUsuńpycha - w moim rodzinnym domu było bardzo podobnie - ten sam smak, lecz ryż był zapieczony z jabłkami:)mmm..dzięki Tobie znów poczułam się jak bym miała 6 lat:)
OdpowiedzUsuńjak pięknie, finezyjnie podany!
OdpowiedzUsuńaż mam ochotę odświeżyć sobie wspomnienia!
zgadzam się pieknie podany, mmm czasem tesknie za taki ryzem od babci aj ;(
OdpowiedzUsuń