Babciny ryż z jabłkiem

"Dziś mam egzamin - trzymajcie kciuki, nie wiem czy coś z tego będzie :) Miałam cały dzień na przygotowanie się do niego, ale zawsze coś mi w tym przeszkadzało. Normalka. Mam nadzieję, że jakoś pójdzie, oby gładko. Wczoraj miałam wielką ochotę na słodki obiad, widać potrzebowałam dużej dawki energii. Pomyślałam sobie, że przygotuję obiad jadany w dzieciństwie. Kojarzycie może ryz z owocami i śmietaną? No właśnie! Tyle, że u mnie tymi owocami były jabłka, a śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym. Chociaż, ja czasem mimo wszystko używam śmietanki 12% - mam do niej słabość :) Zapraszam na Ryż z jabłkiem i cynamonem - zwany po prostu Babcinym ryżem z jabłkiem. Za to jakim pysznym :)  "

Składniki:

  • szklanka ryżu białego
  • szklanka mleka
  • 2 jabłka
  • jogurt naturalny/ śmietana 12%
  • cynamon

Sposób przygotowania:
Ryż wsypujemy do garnka, zalewamy taką samą ilością mleka co ryżu i gotujemy - nie dodajemy soli. Gotujemy około 15 minut.

Jabłka obieramy i kroimy na drobne kawałeczki, zasypujemy cynamonem i wstawiamy na dwie minuty do mikrofali (można też wrzucić je do garnka i dusić około 5-10 minut jak wolicie :) ) jabłek nie słodzimy, same w sobie oddadzą nam słodycz.

Ugotowany ryż wykładamy na talerz, polewamy musem jabłkowym, a następnie jogurtem  naturalnym albo niskoprocentową śmietaną.

Smacznego!











Komentarze

  1. to sa smaki mojego dzieciństwa:) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. pycha - w moim rodzinnym domu było bardzo podobnie - ten sam smak, lecz ryż był zapieczony z jabłkami:)mmm..dzięki Tobie znów poczułam się jak bym miała 6 lat:)

    OdpowiedzUsuń
  3. jak pięknie, finezyjnie podany!
    aż mam ochotę odświeżyć sobie wspomnienia!

    OdpowiedzUsuń
  4. zgadzam się pieknie podany, mmm czasem tesknie za taki ryzem od babci aj ;(

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!