Zimowa szarlotka

" Wiecie co najbardziej lubię w grudniu? To, że 'coraz bliżej święta'. Dla mnie 6 grudnia to początek świątecznego nastroju - świąteczne piosenki, kolędy i tak dalej. Pieczenie świątecznych słodkości, które stają się z każdym kolejnym dniem coraz lepsze. To także spotkania z przyjaciółmi przy ciepłej korzennej herbacie. Tak, lubię grudzień, a najbardziej to co jest z nim związane. Nie wyobrażam sobie zimowych wypieków bez dodatku cynamonu lub mieszanki przypraw piernikowych. Przygotowałam ostatnio zimową szarlotkę, która stała się moim ulubionym przepisem na to ciasto. Może też wypróbujecie? Ja polecam :) " 


Składniki na spód:
  • 2 żółtka
  • jajko
  • 3/4 szklanki miałkiego cukru 
  • 4 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • 300 g mąki tortowej
  • 150 g miękkiego masła
  • łyżka cynamonu


Składniki na jabłkowy farsz:
  • 5 jabłek pokrojonych w kosteczkę
  • 0,5 szklanki cukru brązowego
  • 3 łyżki cynamonu
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 1/4 łyżeczki zmielonego kardamonu

Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy pokrojone na małe kawałki masło. W oddzielnej misce łączymy żółtka z cukrem i dodajemy jajka i przelewamy do reszty składników. Ugniatamy ciasto jak najszybciej. Gdy ciasto będzie już dokładnie wyrobione, zagniatamy je w kulkę i odstawiamy na co najmniej 30 minut do lodówki.

Piekarnik nagrzewamy do 180`C.
Gdy ciasto się zmrozi, dzielimy je na kawałki i jedną część rozwałkowujemy szybko na stolnicy aby się nie ociepliło i wykładamy nim formę  15x15 (spod i boki). Przed pieczeniem dziurkujemy patyczkiem ciasto. Pieczemy około 12 minut - do zarumienienia.



W tym czasie jabłka obieramy i kroimy na małe kawałeczki, doprawiamy cynamonem i resztą przypraw.

Drugą część ciasta cienko rozwałkowujemy aby powstał kwadrat 15x15. Gdy ciasto wyjmiemy z piekarnika, wykładamy na niego jabłka i przykrywamy je drugim płatem ciasta. Końcówki ciasta lekko ugniatamy a wierzch nacinamy.


Pieczemy około 40 minut - ciasto powinno nabrać złotego koloru.
Smacznego!





Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!