Pizza na grubym cieście

"Zanim całkowicie rozpocznę przedświąteczny szał na blogu mam dla Was jeden świetny przepis na pizzę na grubym cieście. Przygotowałam ją jakiś czas temu, potem zrobiłam powtórkę i spokojnie mogę powiedzieć, że przepis jest godny polecenia, zdjęcia trochę mniej, bo jak zwykle przy takich potrawach, rodzina nie zamierza czekać, aż wykonam zdjęcia :) Wybaczam im, ale przepisem mimo wszystko chcę się z Wami podzielić. Oczywiście dodatki to rzecz indywidualna, u mnie dużo sera, szynka pomidory i domowy sos :) Do tego świeże zioła i ananas. A jakie Wy macie ulubione składniki? "

Składniki na ciasto:
  • 300g mąki
  • 30 g drożdży
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • łyżeczka suszonego oregano
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru. Mąkę wymieszać z solą i  oregano , dodać mleko i oliwę - ugnieść. Utworzyć kulkę i odstawić do wyrośnięcia na 60 minut w misce pod wilgotną ściereczką.

Po tym czasie blat oprószyć, ciasto rozgnieść końcem dłoni a następnie rozwałkować na około 0,5 cm grubości. Oczyścić z nadmiaru mąki. 

Składniki na sos:
  • 5 pomidorów, obranych ze skórki
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru
  • świeża bazylia
  • świeże oregano
  • pieprz
  • pół łyżeczki musztardy
  • oliwa z oliwek
  • pół szklanki wody
Pomidory, wyparzone i obrane ze skórki kroimy na drobną kosteczkę i wrzucamy na patelnię lekko polaną oliwą z oliwek. Po około 4 minutach duszenia dodajemy pół szklanki wody wymieszanej z musztardą  i zioła. Wszystko dusimy około 10 minut i odstawiamy na później.

Dodatkowo:
  • obrane i pokrojone pieczarki
  • 400g sera żółtego Edamskiego
  • szynka Litewska, Bankietowa albo Babuni
  • Pokrojony na cząstki świeży ananas
  • małe pomidorki
  • plasterki papryki
  • kukurydza 
  • bazylia

Rozwałkowane ciasto nakładamy na blaszkę do pieczenia pizzy. Boki zawijamy ze startym serem. Środek blatu smarujemy sosem , posypujemy startym serem i układamy na to ulubione dodatki, laby następni ponownie obsypać pizzę startym serem.

Pizzę powinno się piec w piecu rozgrzanym do 450`C przez 90 s. :) Ale w związku z brakiem takiego sprzętu ja piekłam w piekarniku rozgrzanym do 250`C , układając blaszkę na samym spodzie piekarnika. Pieczemy około 5-10 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od mocy piekarnika. 
Smacznego !

 



Komentarze

  1. Nominowałam Twój blog do zabawy Libster Blog Award, zapraszam po szczegóły:

    http://moimsmakiem.wordpress.com/2012/12/04/liebster-blog-award/

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ochh prawie czuję jej zapach ;) cudnie wygląda. ja ostatnio też robiłam, tyle tylko że z pełnoziarnistej mąki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mm uwielbiam domową pizzę:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Niezwykle apetycznie prezentująca się pizza. Szczególnie podoba mi się sposób pokrojenia składników - nieczęsto spotykam się z tak fajnymi kawałkami na pizzy. Na pewno wykorzystam ten przepis!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!