Pizza na grubym cieście
"Zanim całkowicie rozpocznę przedświąteczny szał na blogu mam dla Was jeden świetny przepis na pizzę na grubym cieście. Przygotowałam ją jakiś czas temu, potem zrobiłam powtórkę i spokojnie mogę powiedzieć, że przepis jest godny polecenia, zdjęcia trochę mniej, bo jak zwykle przy takich potrawach, rodzina nie zamierza czekać, aż wykonam zdjęcia :) Wybaczam im, ale przepisem mimo wszystko chcę się z Wami podzielić. Oczywiście dodatki to rzecz indywidualna, u mnie dużo sera, szynka pomidory i domowy sos :) Do tego świeże zioła i ananas. A jakie Wy macie ulubione składniki? "
Składniki na ciasto:
- 300g mąki
- 30 g drożdży
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 0,5 łyżeczki soli,
- 0,5 łyżeczki cukru
- łyżeczka suszonego oregano
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru. Mąkę wymieszać z solą i oregano , dodać mleko i oliwę - ugnieść. Utworzyć kulkę i odstawić do wyrośnięcia na 60 minut w misce pod wilgotną ściereczką.
Po tym czasie blat oprószyć, ciasto rozgnieść końcem dłoni a następnie rozwałkować na około 0,5 cm grubości. Oczyścić z nadmiaru mąki.
Składniki na sos:
- 5 pomidorów, obranych ze skórki
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
- świeża bazylia
- świeże oregano
- pieprz
- pół łyżeczki musztardy
- oliwa z oliwek
- pół szklanki wody
Pomidory, wyparzone i obrane ze skórki kroimy na drobną kosteczkę i wrzucamy na patelnię lekko polaną oliwą z oliwek. Po około 4 minutach duszenia dodajemy pół szklanki wody wymieszanej z musztardą i zioła. Wszystko dusimy około 10 minut i odstawiamy na później.
Dodatkowo:
- obrane i pokrojone pieczarki
- 400g sera żółtego Edamskiego
- szynka Litewska, Bankietowa albo Babuni
- Pokrojony na cząstki świeży ananas
- małe pomidorki
- plasterki papryki
- kukurydza
- bazylia
Rozwałkowane ciasto nakładamy na blaszkę do pieczenia pizzy. Boki zawijamy ze startym serem. Środek blatu smarujemy sosem , posypujemy startym serem i układamy na to ulubione dodatki, laby następni ponownie obsypać pizzę startym serem.
Pizzę powinno się piec w piecu rozgrzanym do 450`C przez 90 s. :) Ale w związku z brakiem takiego sprzętu ja piekłam w piekarniku rozgrzanym do 250`C , układając blaszkę na samym spodzie piekarnika. Pieczemy około 5-10 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od mocy piekarnika.
Smacznego !
Nominowałam Twój blog do zabawy Libster Blog Award, zapraszam po szczegóły:
OdpowiedzUsuńhttp://moimsmakiem.wordpress.com/2012/12/04/liebster-blog-award/
Pozdrawiam :)
ochh prawie czuję jej zapach ;) cudnie wygląda. ja ostatnio też robiłam, tyle tylko że z pełnoziarnistej mąki :)
OdpowiedzUsuńmm uwielbiam domową pizzę:)
OdpowiedzUsuńNiezwykle apetycznie prezentująca się pizza. Szczególnie podoba mi się sposób pokrojenia składników - nieczęsto spotykam się z tak fajnymi kawałkami na pizzy. Na pewno wykorzystam ten przepis!
OdpowiedzUsuń