Pierogi z jabłkami


" Jak tam przygotowania do świąt? U mnie jeżeli chodzi o potrawy świąteczne, jeszcze pustka, żadnego piernika staropolskiego, ani ciastek pochowanych w puszkach. Za dużo miałam ostatnio na głowie. Ale to nie oznacza, że w ogóle nie bywałam w kuchni, bo to byłaby nie prawda. Na przykład moja dzisiejsza propozycja idealnie nadaję się na postny czas. Kiedy powinniśmy troszkę pomyśleć o przygotowani miejsca smakołykom świątecznym i troszkę zmniejszyć ilość kalorii zjadanych przed świętami. W dodatku dzisiejszy przepis jest taki, hmm... tematyczny? W końcu to pierogi, mimo, że na słodko :) Ostatnio wpadłam na pomysł przygotowania Pierogów z Jabłkami, mieliście kiedyś okazję spróbować takiej wersji? Ja zrobiłam je pierwszy raz i jestem pewna, że nie ostatni. Polecam!"

Składniki :
  • 250 g mąki
  • 200 ml gorącej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 duże jabłka
  • cukier z cynamonem
  • śmietana 12%/18% + drobny cukier trzcinowy
Sposób przygotowania 
Mąkę przesiewamy do miski i zalewamy ciepłą wodą, dodajemy oliwę. Mieszamy, a następnie ugniatamy. Wałkujemy na cienki placek i wykrawamy kółka.

Jabłka obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, przekładamy do miseczki i zasypujemy cukrem cynamonowym według uznania. Na jedno kółko nakładamy na środek łyżeczkę farszu jabłkowego, składamy na pół i lepimy. Końce pierogów zgniatamy widelcem, aby podczas gotowania farsz nie wypłyną. 

W szerokim garnku gotujemy wodę do której dodajemy trochę oliwy. Do wrzącej wody wrzucamy kilka sztuk ulepionych pierogów i gotujemy około 3 minut ( gdy wypłyną na wierzch gotujemy jeszcze około minutę ).

Wyławiamy z wody, przekładamy na talerz i zdobimy kleksem śmietany posypując brązowym cukrem.
Smacznego! 

Komentarze

  1. Mmm, pysznie wyglądaja. Przydałyby mi się, bo z moim 'postnym czasem' dość ciężko... ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm, wyobraziłam sobie smak... Szkoda, że tak rzadko robię pierogi, a jak już muszą być na słono, bo Druga Połowa słodkich nie chce jeść. Ale poruszyłaś nimi we mnie jakąś smakową czułą nutkę!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajne (marzą mi się z jagodami:P), ja się nie mogę do pierogów zmobilizować, a tak je lubię! No już częściej te pieczone. :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne pierogi!
    Idealne na taki zimowy czas,aromatyczne.
    U mnie jedynie ciasto na piernik staropolski w lodówce...

    OdpowiedzUsuń
  5. pieknie wyglądają bardzo apetycznie ale moim faworytem zawsze są i będą z truskawkami:D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawe połączenie, chyba będę musiała wypróbować ^^

    OdpowiedzUsuń
  7. jestem ciekawa smaku :) polaczenie bardzo interesujace^^

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!