Miodownik

" Sylwester zbliża się wielkimi krokami. Coraz więcej propozycji wpada mi w oczy, ale wcale nie jestem nimi zachwycona, być może jest to związane z minionymi świętami, nie wiem. Ja jeszcze nie wiem co znajdzie się w moim Sylwestrowym menu, być może będzie to Miodownik który ostatnio wypróbowałam. Jest dużo fajniejszy w smaku niż piernik, a mimo wszystko ma w sobie coś zimowego. Bardzo fajnie komponuje się w smaku z czekoladową polewą. Jeżeli lubicie te klimaty to gorąco polecam! "

Składniki:

  • 600 g mąki
  • 200 g miodu
  • 150 g masła
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 5 jaj
  • 50 g orzechów włoskich
  • 4 łyżeczki skórki pomarańczowej w syropie
  • łyżeczka sody
Dodatkowo:
  • 100 g czekolady mlecznej
  • garść orzechów laskowych

Sposób przygotowania:
Do rondelka wsypujemy łyżeczkę cukru i karmelizujemy, dodajemy pół szklanki wody i mieszamy. Dodajemy miód, resztę cukru, masło i wszystko dokładnie mieszamy. Dodać sodę rozprowadzoną z odrobiną wody - odstawić do ostygnięcia.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka i miodową masę. Wymieszać w malakserze, albo mikserem, połączyć z pianą z ubitych białek i bakaliami - lekko mieszając.

Przełożyć do dwóch prostokątnych keksówek, lub małych kwadratowych form wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180`C przez godzinę.
Polać roztopioną mleczną czekoladą i posypać orzechami laskowymi.
Smacznego!




Komentarze

  1. Cudne fotki, a miodownik lubię baardzo. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :) Ja też się w nim rozsmakowałam :)

      Usuń
  2. takiego miodownika jeszcze nie jadłam :) wygląda super!

    OdpowiedzUsuń
  3. po prostu kocham to ciasto, moja ciocia je robi :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!