Czekolada na gorąco z pistacjami

"Zawsze, gdy wybieram się na zimowy spacer z eM. wstępujemy do jakiejś kawiarenki na gorącą czekoladę. Ale powiem Wam szczerze, że nigdy nie trafiłam na prawdziwą czekoladę. Tylko raz, jak byłam mała, Ciocia zabrała mnie do małej kawiarenki w Zakopanem na prawdziwą gęstą, gorącą czekoladę. Oj tak, nigdy nie zapomnę jak bardzo się cieszyłam z tego wyjścia. Podstawą tego gorącego trunku jest oczywiście dobrej jakości gorzka czekolada. Najlepiej o dużej zawartości kakao. Aby była jeszcze lepsza, dodajemy śmietanki 30-36% ( a nie proszek!). Czasem bywa jednak tak, że nie mamy w domu śmietanki, dlatego bez problemu można ją zastąpić mlekiem, i właśnie taki przepis dziś dla Was przygotowałam. Zapraszam na gorącą czekoladę z pistacjami i piankami marshmallow."

Składniki na 2 czekolady:
  • 250 ml mleka ( najlepiej 3,2%)
  • 200 g gorzkiej czekolady (dobrej jakości)
  • łyżka kakao
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • garść pianek marshmallow
  • kilka sztuk pistacji

Sposób przygotowania:
Mleko przelewamy do rondelka i podgrzewamy razem z cukrem do całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodajemy kakao i mieszamy. Czekoladę rozkruszamy i dorzucamy do mleka. 

Mieszamy trzepaczką aż się całkowicie rozpuści a na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza - utworzy nam się w ten sposób smaczna pianka :) Całość rozlewamy do szklanek, posypujemy małymi piankami i rozkruszonymi pistacjami.

Podajemy ciepłe, na zdrowie!  


  

Komentarze

  1. Twoja kawa to rozkosz i przyjemność w najczystszej postaci :]

    OdpowiedzUsuń
  2. te czekoladowe zdjęcia są rozkoszne

    OdpowiedzUsuń
  3. jakie piękne cukierkowe zdjęcia! kojarzy mi się ze świętym Mikołajem hehe :P ale czekolada + pistacje... mmm niebo w gębie

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!