Czekolada na gorąco z pistacjami
"Zawsze, gdy wybieram się na zimowy spacer z eM. wstępujemy do jakiejś kawiarenki na gorącą czekoladę. Ale powiem Wam szczerze, że nigdy nie trafiłam na prawdziwą czekoladę. Tylko raz, jak byłam mała, Ciocia zabrała mnie do małej kawiarenki w Zakopanem na prawdziwą gęstą, gorącą czekoladę. Oj tak, nigdy nie zapomnę jak bardzo się cieszyłam z tego wyjścia. Podstawą tego gorącego trunku jest oczywiście dobrej jakości gorzka czekolada. Najlepiej o dużej zawartości kakao. Aby była jeszcze lepsza, dodajemy śmietanki 30-36% ( a nie proszek!). Czasem bywa jednak tak, że nie mamy w domu śmietanki, dlatego bez problemu można ją zastąpić mlekiem, i właśnie taki przepis dziś dla Was przygotowałam. Zapraszam na gorącą czekoladę z pistacjami i piankami marshmallow."
Składniki na 2 czekolady:
- 250 ml mleka ( najlepiej 3,2%)
- 200 g gorzkiej czekolady (dobrej jakości)
- łyżka kakao
- 3 łyżki cukru brązowego
- garść pianek marshmallow
- kilka sztuk pistacji
Sposób przygotowania:
Mleko przelewamy do rondelka i podgrzewamy razem z cukrem do całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodajemy kakao i mieszamy. Czekoladę rozkruszamy i dorzucamy do mleka.
Mieszamy trzepaczką aż się całkowicie rozpuści a na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza - utworzy nam się w ten sposób smaczna pianka :) Całość rozlewamy do szklanek, posypujemy małymi piankami i rozkruszonymi pistacjami.
Podajemy ciepłe, na zdrowie!
Twoja kawa to rozkosz i przyjemność w najczystszej postaci :]
OdpowiedzUsuńte czekoladowe zdjęcia są rozkoszne
OdpowiedzUsuńjakie piękne cukierkowe zdjęcia! kojarzy mi się ze świętym Mikołajem hehe :P ale czekolada + pistacje... mmm niebo w gębie
OdpowiedzUsuńNiebo :D
OdpowiedzUsuń