Ciasteczka francuskie z budyniem
"Znalazłam jeszcze w swoich zbiorach smaczny pomysł na szybką, słodką przekąskę z ciasta francuskiego. Tym razem wypróbowałam ciasto francuskie z jednego z dyskontów i przyznam szczerze, że się nie zawiodłam. Pomysł na ciastka powstał spontanicznie z braku czegoś słodkiego w domu. Nie muszę chyba dodawać, że ciastka zniknęły w mgnieniu oka :) No to do dzieła :)"
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- opakowanie budyniu waniliowego
- 400 ml mleka
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie wyłożyć na blat oprószony mąką rozwałkować razem z pergaminem, a następnie go zdjąć.
Z połowy ciasta wykrajać małe serduszka ( bądź inne motywy ) z drugiej, w równej ilości, trochę większe serduszka.
Proszek budyniowy rozpuścić w pół szklanki mleka z dodatkiem cukru, a resztę zagotować. Do gotującego się mleka dolać rozpuszczony budyń i mieszać na małym ogniu około 1-2 minut.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia poukładać równomiernie duże serduszka, wyciskać na każde z nich odrobinę budyniu i zakrywać małymi serduszkami.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 200`C przez około 10-12 minut, bądź do zarumienienia. Ciastka oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
prosty fajny przepis:)
OdpowiedzUsuń