Brunkager, czyli brązowe ciasteczka Duńskie

"Dziś sporo roboty przede mną. Jeszcze nie mam żadnego ciasta przygotowanego. To będzie pracowity dzień ;) Co do pieczenia. Co roku piekę te tradycyjne ciastka, najpierw twarde, z czasem coraz miększe. Mówię o piernikach, lukrowane, w czekoladzie, posypane cukrem pudrem - jak kto woli. W tym roku pozwoliłam sobie zrobić również pierniczki z Danii. Nazywają się Brunkager, czyli brązowe ciasteczka. Przepis odnalazłam tu i jestem z niego bardzo zadowolona. Polecam dalej (uwaga! ciasteczka są mocno egotyczne - pomarańczka, kardamon, imbir i goździki! To nie może być złe :)) Przepis lekko zmodyfikowany."

Składniki:

  • 200 g masła
  • 100 g  miodu
  • 200 g brązowego cukru 
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50 ml wody
  • 600 g przesianej mąki
  • 50 g posiekanych migdałów
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1,5 łyżeczki goździków (zmielonych)
  • szczypta imbiru


Sposób przygotowania:
Masło z miodem i cukrem rozpuszczamy w rondelku. Do wody dodajemy sodę, a następnie przelewamy ją do masy w rondelku. Odstawiamy do ostygnięcia. 


Resztę składników mieszamy w dużej misce, a następnie dodajemy do niej ostudzoną masę maślaną i wyrabiamy na gładkie ciasto. Formujemy rulon, owijamy go w folię spożywczą i schładzamy przez godzinę w zamrażarce.

 Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170°C. Ciasto kroimy ostrym nożem na cienkie talarki (ok. 1/2 cm) i pieczemy około 7 minut, do zarumienienia.

Studzimy na kratce i przechowujemy w puszce.
Smacznego!



Komentarze