Brownie kawowe
" Mimo ciągłego planowania, zawsze przed świętami mam problem z ogarnięciem wszystkich czynności. Zawsze na coś brakuje mi czasu i zazwyczaj jest to przepranie/umalowanie się/ inne czynności związane z urodą. Ale jeżeli chodzi o potrawy, zawsze musi być wszystko gotowe na tip top. Nie wiem czy to tylko moja zmora, że moje danie musi wyglądać idealnie, a ja, no cóż, wystarczy jak będzie OK :) A jak wygląda to u Was? Latacie do ostatniej chwili w amoku? Czy macie wszystko przygotowane już parę godzin wcześniej? W tym roku planuję moje zadania rozłożyć tak, aby się ze wszystkim wyrobić na czas. Zobaczymy jak mi pójdzie. Dziś kawowo-czekoladowe brownie
Składniki:
- 3 jajka
- 200 g masła
- 150 g cukru pudru
- 100 g czekolady
- 200 g mąki
- 1/3 szklanki espresso
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki połamanych orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy rozpuszczone
espresso, cukier puder , czekoladę i
wszystko dokładnie mieszamy. Gdy masa
będzie jednolita, dodajemy kakao i ponownie mieszamy.
Jajka miksujemy na najwyższych obrotach, gdy powstanie piana
dodajemy ostudzoną masę czekoladową i lekko mieszamy (najlepiej łopatką, albo
łyżką). Mąkę mieszamy razem z proszkiem
do pieczenia i dodajemy do ciasta.
Orzechy miażdżymy na mniejsze kawałki i dorzucamy do masy.
Całość przekładamy do podłużnej prostokątnej blachy wyłożonej papierem do
pieczenia i pieczemy przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180`C.
Studzimy w formie.
uwielbiam takie mokre ciasta:) pycha:)
OdpowiedzUsuńBrownie to jest to! :) Uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)