Biscotti pomarańczowo-żurawinowe z migdałami


"Święta to jeden z moich ulubionych momentów w ciągu całego roku. Chociaż trwają tak krótko, zabierają mnie do innej rzeczywistości i mogę się wreszcie całkowicie odprężyć. Nareszcie mam wolne, do końca roku - jak to wspaniale brzmi! Oj tak, lubię te chwile w domu, przy kominku, z pełnym brzuchem i chęcią zrobienia NIC. Też tak macie? Mam dla Was kolejną propozycję ciasteczek idealnych na ten właśnie okres. Idealne do odprężenia się przy winie, gdyż idealnie smakują nasączane właśnie tym trunkiem. Ja lubię jeszcze połączenie z nalewką wiśniową, polecam, wypróbujcie może Wam również przypadnie do gustu :) Dziś przepis na Biscotti pomarańczowo-żurawinowe z migdałami."


Składniki :
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 1 łyżeczka zmielonych goździków
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 30 g pokrojonych migdałów
  • 40 g zmielonych żurawin 
  • 85 g masła
  • 2 jajka
  • 150 g cukru brązowego
  • 350 g mąki
Sposób przygotowania:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, goździkami i skórką pomarańczową. Migdały miażdżymy na mniejsze kawałki, żurawinę kroimy na pół. 

Masło ucieramy z cukrem, dodajemy kolejno po jednym jajku, następnie dorzucamy migdały, żurawinę i drobno posiekaną gorzką czekoladę. Całość łączymy z mąką. 

Ciasto rolujemy w długi cienki pasek i w foli wkładamy do lodówki na godzinę.
Piekarnik rozgrzewamy do 180`C. Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut - do zarumieniania.

Gdy ciasto zbrązowieje wyjmujemy z piekarnika i po około 10-15 minutach, aż ciasto ostygnie kroimy je w poprzek na kromki (1 cm ) i ponownie zapiekamy około 8 minut z jednej strony. Następnie przekładając na drugą i ponownie zapiekać.

Studzimy na blaszce, przekładamy do pojemnika i trzymamy w zamknięciu. 
Smacznego!




Komentarze

  1. Wyglądają cudownie. Ciągle nie mam czasu takich upiec.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudne! Jak długo utrzymują świeżość? Szukamy właśnie przepisu na słodkie upominki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W szczelnym pojemniku do 1,5 tygodnia :)pod koniec stają się miękkie, ale nadal są bardzo smaczne :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!