Zimowe ciasto żurawinowo-jabłkowe

" Osoby które zaglądają czasem na mój fan page na FB, już wiedzą, że wzięłam udział w dwóch blogowych konkursach - uznałam że będzie to bardzo fajna zabawa na wykorzystanie wolnej chwili na wypróbowanie ciekawych przepisów koleżanek po fachu :) Jedną z moich propozycji było ciasto idealne do przygotowywania zimą, wybór padł na Żurawinowo-jabłkowe ciasto z tego przepisu, w którym podmieniłam jedynie rodzaj żurawiny :) Ja wypróbowałam ze świeżą i według mnie był to strzał w 10! Ciasto jest naprawdę super, takie idealne do ciepłej sezonowej herbaty. Jeżeli chcecie mnie wesprzeć i polubić moją propozycję podaję link do zdjęcia na FB. Jeżeli o coś zapytać zachęcam do komentowania! Słodkiego dnia łasuchy! :) "

Składniki:
  • 200 g miękkiej margaryny
  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 3 duże jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 200 ml śmietany 18%
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego 
  • 3 duże jabłka
  • ½ szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki świeżej żurawiny
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich grubo posiekanych
Sposób przygotowania:
Na sam początek masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę, ciągle miksując dodajemy po jednym żółtku a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na przemian ze śmietaną.

Kolejnym krokiem jest dorzucenie do ciasta rodzynek i większej części zmiażdżonych na małe kawałki orzechów. Białka ubijamy i połowę dodajemy do ciasta - łączymy delikatnie łopatką. Następnie dodajemy drugą połowę białek i świeżą żurawinę.

Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Wierzch dekorujemy obranymi jabłkami  w kształcie półksiężyców, posypujemy wszystko resztą orzechów i kilkoma przekrojonymi żurawinami.

Pieczemy około 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180`C, do suchego patyczka.
Smacznego!






Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!