Ze spiżarni na stół - Kruche Babeczki

" Szybki i prosty deser? Kruche babeczki z owocami! Ale co zrobić jak brak świeżych owoców? Wtedy, sięgamy po przetwory, przynajmniej ja tak mam :) W tym wypadku maliny w syropie z letnich zbiorów. Świetnie komponują się z bitą śmietaną i kruchym ciastem z sezamem. Ciasto można wykorzystać mrożone, albo przygotować szybko świeże. Proste prawda? "

Składniki:
Kruche ciasto:

  • 2 żółtka
  • jajko
  • 80 g cukru pudru
  • 400 g mąki
  • 200 g masła
  • garść sezamu

Dodatkowo:

  • 300 ml śmietanki kremówki ( 30 - 36%)
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • słoiczek malin w syropie

Sposób przygotowania:
Jajka ubijamy z cukrem pudrem. Masę jajeczną przelewamy do mąki i  poszatkowanego masła zmieszanego z sezamem i szybko łączymy, możemy też to zrobić za pomocą malaksera. Ważne, aby zrobić to szybko, aby masło się nie nagrzało. Gotowe ciasto wkładamy do zamrażalnika na około 30 minut.

Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy koła, które przekładamy do metalowych foremek na babeczki i ugniatamy.  Pieczemy około 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 180`C.

Zimną śmietankę ubijamy, pod koniec dodając cukier z wanilią. Babeczki dekorujemy kleksem śmietany i kilkoma malinkami w syropie. 
Smacznego! 



Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!