Ze spiżarni na stół - Kruche Babeczki
" Szybki i prosty deser? Kruche babeczki z owocami! Ale co zrobić jak brak świeżych owoców? Wtedy, sięgamy po przetwory, przynajmniej ja tak mam :) W tym wypadku maliny w syropie z letnich zbiorów. Świetnie komponują się z bitą śmietaną i kruchym ciastem z sezamem. Ciasto można wykorzystać mrożone, albo przygotować szybko świeże. Proste prawda? "
Składniki:
Kruche ciasto:
- 2 żółtka
- jajko
- 80 g cukru pudru
- 400 g mąki
- 200 g masła
- garść sezamu
Dodatkowo:
- 300 ml śmietanki kremówki ( 30 - 36%)
- 3 łyżki cukru waniliowego
- słoiczek malin w syropie
Sposób przygotowania:
Jajka ubijamy z cukrem pudrem. Masę jajeczną przelewamy do mąki i poszatkowanego masła zmieszanego z sezamem i szybko łączymy, możemy też to zrobić za pomocą malaksera. Ważne, aby zrobić to szybko, aby masło się nie nagrzało. Gotowe ciasto wkładamy do zamrażalnika na około 30 minut.Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy koła, które przekładamy do metalowych foremek na babeczki i ugniatamy. Pieczemy około 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 180`C.
Zimną śmietankę ubijamy, pod koniec dodając cukier z wanilią. Babeczki dekorujemy kleksem śmietany i kilkoma malinkami w syropie.
Smacznego!
lubię takie malutkie słodkości!
OdpowiedzUsuńach, są śliczne.
Mmm, małe słodkości,faktycznie. Aż chciałoby się spróbowac. :)
OdpowiedzUsuńale smakowitości :)))
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńCudne i szybkie! Mega :)
OdpowiedzUsuńAleż apetyczne! Może się wymienimy? U mnie też kruche tartaletki;)
OdpowiedzUsuńCzęstuję się i pozdrawiam! Pysznie u Ciebie:)
Chętnie! :)
Usuń