Odrywana drożdżówka cynamonowa


"Zaczynam myśleć o zimie. O słodkich korzennych słodkościach, które umilą mi te chłodne wieczory. Mimo, że podobno temperatura idzie w górę, ja już chyba się nie przestawię na jesień. Skoro już raz spadł śnieg to w mojej głowie wszystko poprzestawiało się na zimowy czas. Nawet widziałam już pierwszą reklamę świąteczną w telewizji! Znalazłam ostatnio na blogu smakujmy.pl super pomysł na Odrywaną drożdżówkę cynamonową. Troszkę ją zmieniłam dla swoich potrzeb, ale muszę przyznać, że z korzenną herbatą smakuje świetnie :) Chociaż z ciepłym mlekiem była też bardzo fajna. Polecam :)"

Składniki:
  • 400 g mąki
  • 50 g cukru cynamonowego (domowego)
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 80 ml letniego mleka
  • 60 ml wody
  • 120 g masła ( 60g + 60g)
  • 2 jajka
  • 100 g brązowego cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
Sposób przygotowania:
Drożdże kruszymy do miseczki, zalewamy 2 łyżkami ciepłego mleka, dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mąki. W drugiej misce wsypujemy ok. 300 g mąki razem z cukrem waniliowym i solą. Mieszamy, a następnie dodajemy drożdże.

Do rondelka przelewamy resztę mleka, 60 g masła i około 60 ml wody. Odstawiamy do ostygnięcia a następnie zalewamy masę drożdżową i dokładnie mieszamy. Dodajemy roztrzepane jajka i mąkę (pozostawiając 2 łyżki mąki) i chwilę wyrabiamy (ciasto powinno kleić się do rąk). Tak przygotowane ciasto odstawiamy pod przykryciem na około 2,5 godziny.

Resztę masła (60 g) rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia.  Cukier trzcinowy, cynamon i przyprawę do pierników mieszamy i odstawiamy.

Na blat wysypujemy resztę mąki i zagniatamy ciasto, a następnie cienko rozwałkowujemy smarując roztopionym masłem. Całość posypujemy cynamonową mieszanką, a później kroimy na paski szer. ok. 4 cm. ( wychodzi około 6-7 pasków).

Następnie układamy paski jeden na drugim posypką do góry i kroimy na 8 kwadratów. Przekładamy do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstawiamy ciasto do wyrośnięcia.

Pieczemy przez 35 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 `C.
Najlepiej ciasto pochłonąć tego samego dnia :)
Smacznego!


Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!