Ciasteczka francuskie z jabłkiem
"Tydzień urodzinowy trwa, dziś, mimo lekkiego jesiennego przeziębienia spotykam się z paczką koleżanek, mam nadzieję, że starczy nam czasu na plotki, miejsca na smakołyki i dużo sił na ciągłe chichotanie. Ale zanim to wszystko się zacznie, zamierzam wydać trochę pieniędzy w nowo otwierającym się hipermarkecie Auchan w Łomiankach :) To duża sprawa, bo w końcu blisko mnie będzie duży sklep ze wszystkim :) Nawet Kuchnie Świata się otwierają podobno, czy to nie fajne?! Dziś mam dla Was świetny przepis! Ciasteczka Francuskie z Jabłkiem. Próbowaliście kiedyś? Jej! Niebo w buzi! Serio :) Sekretem jest równe rozwałkowanie ciasta i pokrojenie jabłek na małe kawałeczki. Takie dobre, a takie proste. No cóż, zapraszam!"
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2 małe jabłka
- pół szklanki orzechów włoskich
- 3 łyżki miodu lub cukru brązowego
- łyżka cynamonu
- 50 g gorzkiej czekolady
Piekarnik rozgrzewamy do 200`C
Ciasto rozwijamy z papieru i układamy na lekko oprószonym mąką blacie (najlepiej na silikonowej podkładce).
Wierzch przykrywamy papirusem i lekko rozwałkowujemy (dzięki temu ciasto nam się nie rozerwie i będzie jednakowej grubości z każdej ze stron).
Jabłka obieramy i kroimy w malutką kosteczkę, przekładamy do miseczki, zasypujemy cukrem (możecie zamiast cukru użyć miodu) i cynamonem. Orzechy łupiemy, a następnie przekładamy do bawełnianej ściereczki i miażdżymy młotkiem do mięsa abo w jakiś inny ciekawy sposób :) W zależności od tego jak chcecie się rozładować. Ważne, aby orzechy były drobno pokruszone - ale nie zmielone! Dodajemy je do jabłek i wszystko dokładnie mieszamy.
Jabłka przekładamy na ciasto francuskie i rozprowadzamy po całej jego powierzchni, pozostawiając na końcu około 3 cm.
Ciasto ciasno zwijamy w rulon, a następnie kroimy na plasterki grubości około 0,5 cm, układając na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciastka pieczemy około 15 - 20 minut, bądź do złotego koloru.
Jeszcze ciepłe ciasteczka polewamy rozpuszczoną gorzką czekoladą (możecie ją rozpuścić w mikrofali - włożyć do miseczki pokruszoną czekoladę i w odstępach 3 x 30 s mieszać ją aż do rozpuszczenia)
Smacznego!
piękne, aż oczu niemożna oderwać
OdpowiedzUsuńWspaniałe :)
OdpowiedzUsuńMamy w domu amatorów tego typu przysmaków :)
OdpowiedzUsuń