Muffiny na chandrę i depresję!
" Zasadziłam zioła. Szczególnie jestem ciekawa co wyrośnie z bazylii cynamonowej:) Przydałaby się na święta. Ale zanim święta - to jeszcze dużo, dużo, dużo pracy przede mną. A najlepsze według mnie na zebranie sił jest dobra, pożywna przekąska, taka jak ta dzisiejsza :) Pełno mleczna, dobra na myślenie bo z orzechami i ma coś dobrego na poprawę humoru- czekoladę! Super mieszanka! Idealna na jesienne popołudnie. Zjadanie dużych ilości orzechów polecane jest dla osób z depresją, homeopatom czy po prostu osobom przemęczonym, dlatego śmiało polecam! Muffiny na chandrę z orzechami włoskimi!"
Składniki:
- 300 g mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- szklanka mleka 3.2%
- 2 jajka
- 100 g margaryny
- 3 łyżki cukru waniliowego
- łyżeczka esencji waniliowej pół laski wanilii
- szklanka orzechów włoskich
- garść migdałów
- 90 g mlecznej czekolady
Sposób przygotowania:
Margarynę rozpuszczamy i studzimy, dodajemy do niej mleko, najlepiej w temperaturze pokojowej a następnie dorzucamy jajka i wszystko lekko mieszamy. Cukier, proszek, wanilię i mąkę łączymy i dodajemy partiami do masła.
Orzechy łuskamy i zgniatamy na mniejsze kawałki ( do lnianej ściereczki przesypujemy orzechy, a następnie zbijamy je młotkiem do mięsa :) tak najłatwiej i najszybciej ).
Migdały mielimy i dodajemy do ciasta razem z orzechami włoskimi.
Czekoladę kroimy na małe kawałeczki i dodajemy na sam koniec do ciasta - mieszamy lekko - Ciasto na muffiny nie lubi zbyt długiego wyrabiania:)
Przekładamy do formy na muffiny wyłożonej papilotkami i pieczemy 25`C w 180`C. Studzimy na kratce.
Smacznego!
bardzo lubię muffiny. :)
OdpowiedzUsuńCynamonowa bazylia brzmi bardzo intrygująco, w życiu się z taką nie spotkałam :) A czekolada i orzechy to nieodzowny poprawiacz humoru ale również zestaw każdego studenta :)
OdpowiedzUsuń