Jesienny placek jabłkowy
" Zapomniany placek. Tak powinien się nazywać dzisiejszy przepis. Chcąc być dobrą wnuczką i gospodarnym członkiem rodziny postanowiłam przygotować na niedzielny obiad parę smakołyków. Eklerkami się już zdążyłam Wam pochwalić. Ale przed pracą w sobotnie przedpołudnie przygotowałam również ten placek. Byłam z niego bardzo dumna, ponieważ, wyglądał fikuśnie i pachniał zachwycająco dobrze. Tak jesiennie. I wszystko było by OK, gdyby nie fakt, że jadąc na niedzielny obiad do dziadków wzięłam wszystkie przygotowane później, skromniejsze słodkości, ale o nim zapomniałam. Oczywiście wszyscy domownicy znaleźli w tym fakcie ogromny pozytyw - będzie więcej dla nich po powrocie do domu :) Fakt niezaprzeczalny, prawda? :) Szczerze polecam miłośnikom cynamonu - Jesienny placek jabłkowy. "
Ciasto
- 150 g mąki pszennej
- 75 g zimnego masła w drobnych kawałkach
- 30 g cukru pudru
- jajko
- laska wanilii
- szczypta kardamonu
- szczypta cynamonu
- szczypta zmielonych goździków
- szczypta soli
- 30g zmielonych migdałów
Farsz:
- 750g twardych jabłek
- 50 g brązowego cukru
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- łyżeczka mieszanki przypraw do deserów ( te same przyprawy co wyżej)
Dodatkowo:
- białko z 1 jajka
- łyżeczka cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
Mąkę mieszamy z przyprawami, migdałami, solą i cukrem pudrem. Jajko i masło łączymy ze sobą dosypując mąki. Ciasto szybko ugniatamy i wkładamy do lodówki na 30 minut ( ja przyspieszam zawsze ten proces wkładając ciasto do zamrażalnika).
Piekarnik rozgrzewamy do 190`C.
Jabłka obieramy i kroimy je na cienkie plasterki. Przekładamy je do wysokiego naczynia i posypujemy cukrem brązowym i przyprawami (pozostawiając szczyptę mieszaniny na koniec)
Kruche ciasto cienko rozwałkowujemy na papierze do pieczenia, a następnie przekładamy je na blaszkę. Wierzch ciasta smarujemy białkiem, a następnie na środek ciasta wysypujemy przygotowane wcześniej jabłka pozostawiając około 8-10 cm wolnego brzegu. Pozostawione brzegi zwijamy na owoce lekko ugniatając. Wierzch ciasta smarujemy resztą roztrzepanego białka i posypujemy cukrem waniliowym i resztką przypraw.
Komentarze
Prześlij komentarz
Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!