Ciasto milionera


" Ostatnio często na jakiś portalach czy w gazetach kulinarnych widziałam przepis na dzisiejsze ciasto. W większości było wykorzystane mleko skondensowane, w paru zaś kajmak. Ja postanowiłam użyć karmel, dlaczego? Pomyślałam, że ciasto samo w sobie jest wystarczająco słodkie i bez tej warstwy. Nie wiem, czy w związku z tym, nie powinnam nazwać tego ciasta po prostu kruchym plackiem z karmelem i czekoladą. Ale wydaje mi się, że pozostanie przy nazwie Ciasto milionera czy też millionaires' shortbread będzie OK. Gdzieś wyczytałam, że jest to tradycyjne szkockie ciasto. Podobno najlepiej kroić je ciepłym nożem, gdyż łatwo się łamie, ja kroiłam mimo wszystko zwykłym, z ząbkami i też było w porządku. Moi drodzy, przed Wami przepis na iście słodki deser, idealny dla czoko i toffi holików :) "

Składniki na kruche ciasto:
  • 200 g mąki
  • 150 g masła
  • 50 g cukru
Składniki na karmel :
  • 200 g cukru
  • 80 g masła
  • 80 g śmietanki 30%
Dodatkowo:
  • 250 g czekolady mlecznej
Sposób przygotowania:
Parę minut przed rozpoczęciem przygotowywania ciasta, masło wyjmujemy z lodówki, aby odtajało. Do dużej miski wysypujemy cukier i mąkę, a następnie dodajemy miękkie masło i ugniatamy do połączenia się składników.

Ciasto rozwałkowujemy w prostokątnej formie równo na grubość około 1 centymetra.
Pieczemy 20 minut w 200`C

W tym czasie przygotowujemy karmel - oczywiście możecie wykorzystać kupny kajmak z puszki, albo gotowane skondensowane mleko. Ja podaję przepis na sos karmelowy - z tym, że nie jest on tak sodki jak kajmak :)

Do rondelka o grubym dnie wrzucamy masło, a gdy się rozpuści, wysypujemy cukier (nie mieszając) i czekamy do jego rozpuszczenia, możemy jedynie lekko poruszać garnuszkiem. Gdy cukier się rozpuści dodajemy śmietankę ( uwaga karmel się wzburzy!) i mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Studzimy ( ja wkładam garnuszek do większej miski z zimną wodą).

Kruche ciasto wyjmujemy z piekarnika i lekko studzimy. Gdy będzie już ostygnięte, wylewamy na nie pierwsza warstwę - karmel i odstawiamy do przestudzenia.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ( na garnuszek z wodą stawiamy żaroodporne naczynie do którego rozkruszamy na małe kawałeczki czekoladę i czekamy do rozpuszczenia - jeżeli większość kawałków się rozpuści, zdejmujemy miseczkę z garnuszka, aby czekolada nie nabrała zbyt wysokiej temperatury). 

Gdy pierwsza warstwa (karmel) ostygnie wylewamy na nią równomiernie czekoladę - odstawiamy nasze ciasto w chłodnym miejscu do stężenia. 

Smacznego!











Komentarze

  1. na pewno musi być pyszne;) zjadłbym

    OdpowiedzUsuń
  2. Jedna z ulubionych krajanek mojego Połówka. Robiłam ją w sobotę;)Ma tylko jedną wadę. Zbyt szybko znika

    pozdrawiam ciepło

    Malwinna

    OdpowiedzUsuń
  3. Jadłam wersję z kajmakiem i muszę przyznać, że jest baaardzo słodka (w pozytywnym sensie:-))
    Twoje wygląda cudnie :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  4. Trochę mi to ciasto przypomina polskiego mazurka, idealne, by się zasłodzić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Proste a jakie efektowne i na pewno smaczne :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Super przepis... brzmi zachecajaco i tak tez wyglada...

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja milionerem nie jestem, ale na takie ciacho chętnie bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepis generalnie banalny, wyglądem ciasto również nie powala, ale za to smak... Mmmmm.... coś pysznego:D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!