Trochę inne Apple Pie


" Przede mną nowy sezon pełen wielu ciekawych wrażeń i wyzwań o których będę za jakiś czas pisała - staram się coraz bardziej rozwijać swoją pasję, która - jak sami wiecie, wcale do najtańszych nie należy, szczególnie przy obecnych cenach produktów. Ale w deserach najlepsze jest to, że czasem potrzeba niewiele nakładów finansowych, do stworzenia czegoś pysznego. Tak właśnie jest z moim dzisiejszym przepisem, który ucieszy każdego miłośnika jabłek, mającego chwilę na zaspokojenie swych słodkich potrzeb (mnie cieszy ogromnie!). W związku z tym, że moi rodzice po powrocie z naszego sadu przywieźli ze sobą kolejne kosze gruszek (!) - których mam już serdecznie dość - to również, ku mojemu wielkiemu szczęściu, przywieźli również pyszne, soczyste jabłuszka! Niewiele myśląc, postanowiłam stworzyć te oto małe cudeńka. Dobrze wiecie, że uwielbiam jabłka - przepisy z jabłkami - i każda sposobność do przygotowania czegoś z tym polskim owocem jest dla mnie prawdziwą przyjemnościąWypróbowałam inny sposób na przygotowanie ciasta kruchego, które jest dużo wygodniejsze - ale nie jest tradycyjnym sposobem. Jeżeli macie ochotę, to słodko zapraszam na Trochę inne Apple Pie. " 

Składniki: (20sztuk)
Ciasto kruche:
  • 4 żółtka
  • 160 g margaryny
  • 80 g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 500g mąki + ewentualnie trochę do dosypania

Dodatkowo:
  • 2 kg soczystych jabłek
  • 40 g cukru
  • łyżka cynamonu

Margarynę i cukier wrzucamy do wysokiego naczynia i miksujemy ( polecam spiralne końcówki ). Następnie dodajemy żółtka i dalej miksujemy na jednolitą masę ( dzięki temu cukier lepiej połączy się z ciastem ). Do masy dodajemy partiami mąkę i dalej miksujemy.  Gdy ciasto będzie już zwarte, wysypujemy je na blat i ugniatamy. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na około 1 h.

Po upływie wymaganego czasu, ciasto dzielimy na dwie części - pierwszą większą od drugiej. Pierwszą cienko rozwałkowujemy i wycinamy kółka, następnie ciasto przekładamy do metalowych foremek na babeczki i pieczemy około 12 minut w 180`C.
Drugą część ciasta wkładamy do lodówki na później :)

W tym czasie obieramy umyte jabłka i ścieramy je na tarce ( grube oczka), dodajemy cukier i cynamon - mieszamy i odstawiamy do "przegryzienia się" składników.

Kruche babeczki wyjmujemy z piekarnika i faszerujemy na bogato jabłkami. Drugą część ciasta wyjmujemy z lodówki i cienko wałkujemy wycinając cienkie paski.* Na wierzchu każdej babeczki tworzymy plecionkę, a następnie wkładamy ciastka z powrotem do piekarnika na około 20 minut - do uzyskania złotego koloru. 

Smacznego! 

* Zamiast plecionki możecie kruche ciasto zetrzeć, jak do tradycyjnej szarlotki. Wtedy wykonanie jest dużo szybsze.





Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!