Sernik wiejski
"Dziś tak szybko, bo to ciasto powstało właśnie tak. Wczoraj obchodziłam urodziny mojego brata i mojej babci. Zależało mi na czymś smacznym, nie trudnym i najlepiej szybkim. W związku z tym, że nie często robię serniki, uznałam, że będzie to świetna okazja na przygotowanie kolejnego. Wszystkie przepisy które przeszukiwałam w sieci mi nie pasowały, nie lubię serników - deserów, tylko serniki-ciasta, takie sklepowe, gdzie można go poczuć. Te lekkie jak pianka mi po prostu nie smakują. Postanowiłam zrobić swój własny, a nóż widelec się uda? I wiecie co? Udało się! Tak długo chodził za mną taki prawdziwy wiejski sernik, taki weselny, jestem w szoku, że się udało! Podczas pieczenia skrupulatnie zapisywałam składniki. Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje. Do tego te orzechy, tak miło się chrupie! Polecam :)"
Składniki:
Kruchy spód:
- 150g masła
- jajko
- żółtko
- 2 szklanki mąki
- szklanka cukru
- 200g masła
- 220g cukru
- 4 łyżki cukru waniliowego
- Wanilia
- 5 żółtek
- 70g mąki
- 1kg twarogu 3 krotnie mielonego
- 5 białek
- karmel, czekolada, orzechy laskowe
Sposób
przygotowania:
Kruche
ciasto :
Mąkę, masło, cukier i wanilię wsypujemy do miski i mieszamy
robotem kuchennym na najniższych obrotach. Następnie wbijamy jajko i dodajemy
żółtko i nadal miksujemy. Gdy ciasto będzie zaczynało się kleić, dosypujemy
jeszcze trochę mąki i ugniatamy, a następnie wkałdamy na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie ciasto szybko wałkujemy na dużej,
podłużnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 15 minut w 185`C
Masa
serowa:
Masło ucieramy z cukrem i wanilią. Dodajemy żółtka
i ubijamy do białości. Następnie dodajemy ser i mieszamy mikserem na
najmniejszych obrotach – tylko do połączenia się składników, tak, aby ser się
zbytnio nie napowietrzył. Do masy serowej przesiewamy mąkę i mieszamy łopatką.
Ostatnią czynnością jest ubicie na sztywno piany z
białek i dodanie jej partiami do ciasta. Masę wylewamy na upieczony kruchy blat
i pieczemy 60 minut w 200`C
Ja po około 30 minutach przykryłam wierzch ciasta
folią aluminiową, aby się przesadnie nie przypiekło. Sernik studzimy w
piekarniku, lekko uchylając drzwiczki. Po ostudzeniu wierzch dekorujemy karmelem, następnie ścieramy czekoladę na tarce i posypujemy poszatkowanymi orzechami laskowymi. Idealny smak uzyskamy po paru godzinach trzymania sernika w lodówce.
Smacznego!
uwielbiam takie serniki:) wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńWygląda super ,bo jest taki równiutki ,idealny *_* :P
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie! i ten wierzch, karmel, czekolada, orzechy.. cudo!
OdpowiedzUsuńuwieeelbiam! Każdy sernik pyszny;)
OdpowiedzUsuńGratuluję niebiańskiego wypieku;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki, szczególnie właśnie te ciężkie solidne. Twój trafia w mój gust idealnie:-).
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki, a ten wygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńTeż nie przepadam z udziwnianymi sernikami...
OdpowiedzUsuńTaki najlepszy :))
Proste smaki sernika są najlepsze :-) Choć i takie udziwnione, jak np. czekoladowo-pomarańczowy też ma swoje smaki :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Pychotka :D
OdpowiedzUsuńfajnie wygląda ten wierzch:)
OdpowiedzUsuńWspaniały!!! Jakie tu pyszności u Ciebie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Pięknie i pysznie wygląda ! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPiękny! Kusi na całego! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńpiękny - uwielbiam takie tradycyjne serniki!
OdpowiedzUsuń