Crumble gruszkowo-jabłkowe


" Kolejnym szybkim pomysłem na deser jest zdecydowanie Crumble. Jest to deser iscie Brytyjski - no dobra,powiązany jest również z kuchnią amerykańską. No ale, nie to jest ważne.  Podstawą tego dnia są owoce, które są pod 'przykryciem' kruszonki. Nie wiem co jest lepsze, czy mięciutkie soczyste owoce czy, słodka, chrupiąca kruszonka. Ja wprost kocham to danie - za smak, za sposób przygotowania i za prostotę. Można je podawać z dowolnymi owocami, kruszonka bywa przygotowywana z orzechów, albo z płatków owsianych. Zwieńczeniem tego ciepłego deseru jest podanie go z lodami, śmietaną, albo po prostu cukrem pudrem. Moja dzisiejsza propozycja - gruszkowo-jabłkowa. Jesienna, prawda? Aby wydobyć aromat gruszki, dodałam również kardamon i cynamon,  a do kruszonki - kurkumę, która nadała potrawie koloru. Była pyszna! Spróbujcie koniecznie! "

Składniki na 10 kokilek:

  • 5 gruszek
  • 3 jabłka
  • kardamon - 1/4 łyżeczki
  • cynamon - 1/4 łyżeczki
  • cukier - 3 łyżki

Kruszonka:

  • masło 50g
  • cukier 60g
  • mąka 110g
  • kurkuma 1/2 łyżeczki
Sposób przygotowania:
Owoce umyć, obrać i pokroić w kosteczkę. Przekładać do kokilek. Nakładać z lekką górką. Każdą z żaroodpornych miseczek posypać szczyptą cynamonu, kardamonu i cukru. 

Masło ucieramy w misce z cukrem (spiralne końcówki), następnie dodajemy mąkę zmieszaną z kurkumą i dalej miksujemy. Kruszonka będzie gotowa w momencie, gdy powstaną małe gródki. 

Wierzch owoców posypujemy bogato kruszonką i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190`C. Pieczemy około 25 minut, lub do momentu przyrumienienia kruszonki. Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!






Komentarze

  1. Uwielbiam crumble! Gorące owoce pod kruszonką, mm, można zgłodnieć.

    OdpowiedzUsuń
  2. crumble to mój ulubiony deser z owocami:) szczególnie kiedy jesień przychodzi.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!