Babeczki marchewkowe z pomarańczą
"Wena czasem przychodzi sama z siebie. Na przykład dziś, oglądając jakieś obrazki, wpadł mi do głowy pomysł na te babeczki. Może nie odkryłam Ameryki, ale uważam, że połączenie białej czekolady z marchewką i pomarańczą jest całkiem nowatorskie. Nie każdemu musi smakować, dlatego dziś proponuję zrobić ten przepis pół na pół. Chociaż osobiście uważam, że te z pomarańczą są dużo lepsze i ciekawsze w smaku. No ale to od Was wszystko zależy, ja tylko daję pomysł :) Babeczek wychodzi 18, po 9 na każdy rodzaj. Oczywiście możecie zrobić wszystkie pomarańczowe, wtedy po prostu dodajcie trochę więcej syropu zamiast mleka :) Rozsmakujcie się! Miłego kucharzenia!"
Składniki:
- 100g masła
- 80g cukru
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 4 łyżki śmietany
- 3 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 70g białej czekolady (posiekanej)
- 3 starte marchewki (duże oczka)
- 9 łyżeczek syropu pomarańczowego
- 5 łyżki mąki
Sposób przygotowania:
Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy jajka i dalej ucieramy. W drugiej misce przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy na przemian ze śmietaną, mlekiem i mąką. Na koniec dodajemy startą marchewkę i czekoladę.
Ciasto dzielimy na dwie części.
Do jednej połowy wlewamy syrop pomarańczowy i 5 łyżek mąki. Dokładnie mieszamy.
Obie masy wykładamy do foremek na muffiny wyłożonych papierowymi papilotkami. Pieczemy około 25 minut w 190`C.
Idealna przekąska na drugie śniadanie!
Smacznego!
Robię podobne, ale w całości na świeżo wyciśniętym soku z pomarańczy.
OdpowiedzUsuńJa mam zawsze w lodówce skórkę pomarańczy w syropie, dlatego u mnie taka propozycja :)
OdpowiedzUsuńMnie ten pomysł bardzo się podoba.
OdpowiedzUsuńSpróbuję w najbliższym czasie:)