Lekkie ciasto z wiśniami
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 3 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2/3 szklanki śmietany kwaśnej
- 125g roztopionego masła
- 2 - 3 szklanki wydrążonych wiśni ( ja dałam 2 i pół )
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do 180`C.
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie powoli wlewamy roztopione i ostudzone masło, ciągle mieszając. Dodajemy śmietanę na przemian z sypkimi, wcześniej połączonymi składnikami. Miksujemy tylko do połączenia się składników.
Na formę o wymiarach 23 x 25 wysmarowaną masłem i obsypaną mąką/bułką tartą , albo wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto, a następnie wysypujemy równomiernie wydrążone wiśnie.
Pieczemy około 40 minut, pod koniec sprawdzając patyczkiem czy jest już gotowe - patyczek powinien być po wyjęciu suchy ( pomijając sok z wiśni ).
Ja ostudzone ciasto posypałam cukrem pudrem.
Smacznego!
Właśnie ciasto się piecze - mam nadzieję, że się uda, bo...
OdpowiedzUsuńJak zaczęłam dodawać mąkę ze śmietaną to było bardzo gęste (ledwo mikser kręcił) i dodałam pół opakowania jogurtu naturalnego (małego)...
Jak wyjdzie zakalec to trudno - przed świętami trenuję ;)
Co źle zrobiłam w podstawowym przepisie? Może dlatego że śmietana byłą gęsta jak na 12%...
Ciasto ogólnie samo w sobie powinno być trochę gęste, następnym razem możesz użyć trochę mniej mąki - śmietana powinna być mimo wszystko lejąca ;) może następnym razem użyj 18%.
UsuńDaj znać jak poszło! :)
Niestety zrobiłam drugi raz, ciepłe składniki, śmietana nie gęsta i tym razem opadło i jest zakalec... porażka - odpuszczam...
UsuńPrzykro mi to czytać. Czasem tak niestety się zdarza. Mam nadzieję, że reszta wypieków będzie dużo lepsza ;)
Usuńnie udane!!!!! bardzo mi przykro ciasto geste i jest zakalec ,nie jest puszyste więcej już z tego przepisu nie zkorzystam
OdpowiedzUsuńDziękuję za informację, zaraz je zrobię ponowie i zobaczę co tu się nie zgadza ;)
Usuń