Biscotti z suszonymi owocami


"Szczerze powiedziawszy, najprostsze i najsmaczniejsze ciastka jakie jadłam. Niewiele przy nich roboty - chyba dlatego tak do mnie przemawiają. No i idealnie pasują na chłodniejsze już niestety wieczory z kocykiem z książką czy dobrym filmem. Wychodzi około 50 ciasteczek - przepis własny. Polecam!"


Składniki:

  • kostka margaryny
  • 5 łyżek cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3,5 szklanki mąki
  • zmielone orzechy włoskie - duża garść
  • suszone czereśnie, wiśnie i żurawina ( ja dawałam większe garstki każdego )
  • listki mięty koktajlowej

Sposób przygotowania:
Margarynę ucieramy z cukrem na gładką masę. w drugiej misce łączymy ze sobą mąkę z proszkiem do pieczenia i orzechami. Wsypujemy partiami do maślanej masy i mieszamy do połączenia składników. 

Żurawinę i inne suszone owoce, razem z listkami mięty wysypujemy na blat, na który następnie wyrzucamy gotowe ciasto. Ciasto przygniatamy a następnie rolujemy, aby utworzyło nam wałek.

Przekładamy na blachę pokrytą pergaminem i pieczemy 20 minut w 180`C.

Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia, a następnie kroimy ukośnie ciasto na 1,5 cm kromeczki, układamy na blaszce i pieczemy ponownie w piekarniku tym razem w temperaturze 160`C 10 minut z każdej strony.

Ciastka przechowujemy w szczelnie zamkniętych puszkach.
Smacznego!





Komentarze

  1. Muszę też takie zrobić, do popołudniowej herbaty w sam raz

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!