Biscotti z suszonymi owocami
"Szczerze powiedziawszy, najprostsze i najsmaczniejsze ciastka jakie jadłam. Niewiele przy nich roboty - chyba dlatego tak do mnie przemawiają. No i idealnie pasują na chłodniejsze już niestety wieczory z kocykiem z książką czy dobrym filmem. Wychodzi około 50 ciasteczek - przepis własny. Polecam!"
Składniki:
- kostka margaryny
- 5 łyżek cukru waniliowego
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3,5 szklanki mąki
- zmielone orzechy włoskie - duża garść
- suszone czereśnie, wiśnie i żurawina ( ja dawałam większe garstki każdego )
- listki mięty koktajlowej
Sposób przygotowania:
Margarynę ucieramy z cukrem na gładką masę. w drugiej misce łączymy ze sobą mąkę z proszkiem do pieczenia i orzechami. Wsypujemy partiami do maślanej masy i mieszamy do połączenia składników.
Żurawinę i inne suszone owoce, razem z listkami mięty wysypujemy na blat, na który następnie wyrzucamy gotowe ciasto. Ciasto przygniatamy a następnie rolujemy, aby utworzyło nam wałek.
Przekładamy na blachę pokrytą pergaminem i pieczemy 20 minut w 180`C.
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia, a następnie kroimy ukośnie ciasto na 1,5 cm kromeczki, układamy na blaszce i pieczemy ponownie w piekarniku tym razem w temperaturze 160`C 10 minut z każdej strony.
Ciastka przechowujemy w szczelnie zamkniętych puszkach.
Smacznego!
Muszę też takie zrobić, do popołudniowej herbaty w sam raz
OdpowiedzUsuń